duminică, 14 decembrie 2014

Vegan cinnamon rolls



Unul dintre deserturile preferate ale copilariei erau cuiburile de viespi, ceea ce face extensia lor americana cu scortisoara sa fie de asemenea in topul favoritelor. Nu de alta, dar daca iti plac cuiburile de viespi si te dai in vant dupa scortisoata, nu au cum sa nu iti placa si "cinnamon rolls". 
Iar cum Craciunul se apropie cu pasi grabiti, parca aroma de scortisoara care iese din cuptor este si mai potrivita. Acesta este motivul pentru care va propun sa le incercati. Si sa nu uit! Pentru cei care postesc nu este nici un fel de problema: sunt vegane!

Ingrediente:
aluat
10g drojdie proaspata
1 cup (250 ml) lapte (eu am folosit lapte de caju)
3 - 3 1/2 cup (~400 g) faina (am folosit faina integrala)
1 plic de praf de copt
1/2 cup (100g) zahar brut
2  linguri scortisoara
4 linguri ulei
2 lingurite esenta de vanilie
sare
umplutura:
3 linguri de zahar
1 lingura scortisoara
1 cup (240g) sos de mere (din 2-3 mere mici)
optional (pentru ornat):
(1/2 cup) lapte
zahar pudra



Preparare:
Asa cum e si in cazul cuiburilor traditionale, primul pas il reprezinta framantarea aluatului. Fie ca il framantati in masina de paine, in robotul de bucatarie sau de mana, important este ca acest pas sa fie bine facut, ca apoi sa putem lasa aluatul la lenevit intr-un loc caldut pentru vreo ora.
Intre timp amestecam cele trei ingrediente pentru umplutura (sosul de mere, zaharul si scortisoara).
Il luam apoi coca si o impartim in doua, ca apoi sa luam fiecare bucata si sa o intaindem pe suprafata de lucru intr-o foaie subtire. Pe aceasta o ungem cu jumatate din cantitatea de umplutura. 


Rulam foaia strans si o taiem bucati de 2-3 degete. Acestea vor fi puse intr-o tava tapetata cu hartie de copt si stropita cu putin ulei. Le mai lasam putin sa stea, dupa care le dam la cuptor pentru vreo 20 de minute. La final le udam cu putin lapte si le pudram cu zahar. O alta varianta ar fi sa facem o glazura din zahar pudra si putin lapte, pe care sa o folosim pentru a le orna. Oricum preferati, tot bune vor fi!


Sunt numai bune pentru diminetile agitate alaturi de o cana de ceai! Si partea si mai buna este ca sunt delicioase si dupa cateva zile, pentru ca se vor mentine moi in interior.


Cat despre informatiile nutritionale, le aveti aici (rezulta 14 astfel de rulouri):


Puncte forte:

- nu contine colesterol
- putine grasimi saturate

Puncte slabe:
- mult zahar (zaharul din mere influenteaza si el)

vineri, 28 noiembrie 2014

Briose Reese's


Pentru toti iubitorii de Reese's am o veste buna: au aparut surorile ciocolatei sub forma de briose! Acest desert pufos, bogat in ciocolata si umplut cu delicioasa si inconfundabila crema din unt de arahide nu are cum sa nu va capteze atentia si sa nu va bucure papilele gustative! Ce mai? Nu aveti nici o scuza sa nu le incercati. 
Sunt numai bune de infulecat atunci cand avem nevoie de un impuls de energie dupa un exercitiu fizic intens, de exemplu. Sau de ce sa nu ne incepem ziua cu ele? Sunt de asemenea perfecte de luat la noi in zilele pline, pentru ca nu ocupa mult loc dar sunt extrem de consistene, o singura briosa fiind suficienta pentru a potoli foamea pentru o vreme.


Ingrediente:
1 cup (125g) faina (eu am folosit faina alba)
1-2 linguri amidon (se poate omite)
1 lingurita de praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
3/4 cup (55g) zahar brut (se poate si mai putin)
1/4 cup (55g) pudra de cacao
1/2 cup (115g) iaurt (de preferat grecesc)
1/2 cup lapte
1/4 cup (40g) sos de mere
3 linguri ulei
1/4 lingurita sare
1 lingurita esenta de vanilie
umplutura:
1/4 cup (65g sau 4 linguri) unt de arahide (100% arahide)
1/4 cup zahar (e de preferat cel pudra)
o priza de sare


Preparare:
Untul de arahide se incalzeste putin daca este prea solid. I se adauga zaharul si sarea si se omogenizeaza totul pana se obtine o pasta cremoasa.
Primele 6 ingrediente din lista sunt cele solide, pe care le amestecam bine bine intr-un vas. Peste ele adaugam pe rand iaurtul, sosul de mere, uleiul, esenta de vanilie, si sa nu uitam si de sare. Aceste lichide nu sunt suficiente, motiv pentru care adaugam treptat laptele, amestecand usor si constant, pana obtinem o consistenta de ... aluat de briose smantana.


Din acest aluat umplem pe jumatate formele de briose (care ar trebui sa fie pregatite). Apoi umplem fiecare briosa cu o lingurita din umplutura de arahide, urmand ca la final sa le acoperim cu un strat calduros de aluat ciocolatiu. 


Punem tavile in cuptor pentru 15-20 de minute la o temperatura medie (~170 grade Celsius). Iar rezultatul il reprezinta un miros imbietor de ciocolata in toata bucataria si niste briose demne de a fi numite surori cu renumita ciocolata Reeses. 


Din cantitatile prezentate vor rezulta 12 briose. Iata si informatiile nutritionale pentru o astfel de briosa:
Puncte forte:
- cantitate mica de colesterol

Puncte slabe:
- mult zahar (justificabil, tinand cont ca sunt totusi prajituri)









generat folosind http://caloriecount.about.com/

marți, 18 noiembrie 2014

Supa de ceapa

Nu stiu cum se intampla, dar de fiecare data cand toamna isi intra in drepturi imi amintesc brusc de supa de ceapa si ma mir de cum am rezistat un an intreg fara ea. De fapt, explicatia e simpla: este mancarea perfecta pentru zilele mohorate si ploiase de toamna si chiar daca ai pe masa un kilogram de ceapa in timpul verii nu o sa iti treaca prin minte sa o transformi in supa. Dar nu e nimic. Toate la timpul lor. Si din fericire sau nu a venit randul supei de ceapa, aromata si delicata, sa ne incalzeasca si sa ne insenineze zilele.

Ingrediente:
aproximativ 1 kg de ceapa (rosie, alba, salota, praz)
~ 25g de unt + 2 linguri ulei de masline
6 catei de usturoi
2 linguri de salvie
2 litri de supa de legume sau de vita
piper, sare

crutoane
branza/ cascaval ras


Preparare:


Dupa cum am spus si in lista ingredientelor, alegeti ceapa de diferite feluri. Puteti folosi si doar un singur tip de ceapa, dar veti obtine o aroma mai interesanta daca le amestecati. Deci cu cat mai multe feluri de ceapa cu atat mai bine. Proportia depinde de gustul fiecaruia si de ce are prin camara.

Odata alese cepele pe care vreti sa le folositi, curatati-le, spalati-se, iar apoi feliati-le julien. Usturoiul se curata si el si se feliaza si el subtire. Si ca sa terminam cu pregatirile, intr-o oala separata aduceti supa la punctul de fierbere.


Iar acum putem incepe! Topim untul intr-o oala adanca alaturi de uleiul de masline, salvie si usturoi. Cand totul miroase imbietor se adauga ceapa si se caleste la foc mic. La final se adauga supa fierbinte si se mai lasa inca 15 minute la fiert. La final se adauga piper si sare dupa gust.
Se serveste fierbinte cu 2 felii de branza de burduf si paine prajita unsa cu ulei de masline si pudrata cu mirodeniile preferate (ierburile de Provence merg de minune!). Crutoanele pot inlocui cu succes painea prajita.


Informatii nutritionale pentru o portie (rezulta 8):

Puncte forte:
- continut mic de colesterol
- foarte multa vitamina A
- foarte multa vitamina B6
- foarte multa vitamina C










generat folosind http://caloriecount.about.com/

sâmbătă, 1 noiembrie 2014

Mancare chinezeasca


Nu stiu prea multe persoane ca sa nu fie incantate de mancarea chinezeasca. De fapt, singurii care nu o plac sunt cei care nu inteleg cum poate exista mancare fara paine (orezul pur si simplu nu o poate inlocui!). Pentru restul este ceva deosebit datorita combinatiilor specifice si interesante de arome. Iar pentru altii este un mod de a introduce in meniu mai multe legume printr-o astfel de masa delicioasa.
Din aceste motive cred ca merita sa va prezint o reteta pentru mancare chinezeasca. Sosul rezulatat va fi dulce-acrisor, dar in cazul in care vreti ceva picant puteti fara probleme sa adaugati un ardei iute. Si daca tot am stabilit ce avem de facut, haideti la treaba! 

Ingrediente:
1 ardei rosu
1 ardei verde
1 morcov
2 cepe verzi
1-2 linguri de ulei
500g de ciuperci
1 cana si 3/4 de apa
o corserva mica de ananas
2 linguri de amidon
2 linguri de sos de soia
2 linguri de otet de mere
1 lingurita de condimente asiatice
1 ardei iute (optional - pentru cei care vor si ceva picant)
1/2 lingurita de sare


Preparare:
Stiu ca sunt multe ingrediente si pare ceva complicat dar credeti-ma ca nu asa stau lucrurile.

Pentru inceput spalam si curatam ardeii, morcovul si ceapa, dupa care le taiem. Puteti sa ii taiati in ce fel doriti, dar iata cum am procedat eu: ardeii i-am taiat cubulete, ceapa verde rondele, iar morcovul l-am taiat atat rondele cat si bastonase pentru simplul motiv ca nu m-am putut hotari
Pun toate aceste legume la calit intr-o tigaie impreuna cu putin ulei.
Intre timp ciupercile spalate (nu le curatati de coaja pentru ca este plina de vitamine si mi se pare mare risipa sa fie aruncata) si se feliate se pun la fiert intr-o cratita impreuna cu apa. Cand legumele sunt calite se adauga peste ciuperci, alaturi de amidon, sosul de soia, otet si condimentele asiatice. Conserva de ananas de desface si se toarna sucul peste ciuperci, iar ananasul se taie bucatele si se adauga si el.


Se lasa la fiert pana cand sosul scade si se ingroasa. Mare atentie sa nu il fierbeti prea mult pentru ca vrem sa avem totusi sos!
La final se sareaza dupa gust si se serveste alaturi de orez. Orezul se fierbe conform instructiunilor de pe ambalaj, in functie de tipul de orez ales. Eu il recomand pe cel basmati sau cu bob lung. Cantitatea recomandata de orez pentru o portie este de 60-65 g.


Informatii nutritionale pentru o portie (rezulta 4 portii):
Puncte forte:
- nu contine colesterol
- foarte bogat in vitamina A
- foarte bogat in vitamina B6
- foarte bogat in vitamina C
- bogat in vitamina B3
- bogat in vitamina B2
- bogat in fier
- bogat in seleniu
- bogat in potasiu

Puncte slabe:
- prea mult sodiu (sosul de soia si sarea influenteaza)
- multe zaharuri (morcovi, ciuperci si alte ingrediente dulci)

generat folosind http://caloriecount.about.com/

joi, 23 octombrie 2014

Castane coapte

Toamna miroase a castane prajite. Mi se pare relaxant sa treci in diminetile friguroase de toamna pe langa o taraba unde un om indemanatic invarte de zor castane si ademeneste cu ele pe toata lumea. 
Mie imi plac castanele in toate variantele posibile de la cele coapte, la cele fierte, dar sa nu uitam nici de pireul de castane care e absolut delicios in prajituri si torturi. Si daca vreti sa va incalziti sufletul si sa va rasfatati simturile, va prezin cum puteti sa faceti acasa castane coapte in cuptor.

Ingrediente:
castane
apa

Preparare:
Dupa ce spalam bine castanele le lasam aproximativ un sfert de ora la inmuiat in apa, dupa care punem pe un prosop curat si le stergem sau le lasam la uscat (graba asta uneori e mare!). Apoi, cu un cutit ascutit se cresteaza pe lateral si pe pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Dupa ce toate castanele au fost crestate se da tava la cuptor, avand grija sa puneti si un vas de sticla cu apa in cuptor pentru a evita uscarea lor. Facem acest lucru ca sa nu fim nevoiti sa scoatem periodic tava din cuptor pentru a stropi castanele cu apa. Dupa aproximativ 45 de minute va mirosi imbietor in toata casa si castanele vor fi coapte. La final se pun intr-un vas si se acopera cu prosopul folosit anterior la uscare umezit putin. Dupa ce au stat in aceasta sauna minim 5 minute sunt gata de devorat. V-am facut pofta? Eu sper ca da si le veti incerca la prima ocazie.


Informatii nutritionale pentru 100g de castane: 

Puncte forte:
- nu contin grasimi saturate
- nu contin colesterol
- no contin zahar
- foarte sarace in sodiu
- multa fibra
- mult mangan
- foarte multa vitamina C







generat folosind http://caloriecount.about.com/

luni, 20 octombrie 2014

Oua umplute


Imi amintesc ca in copilarie mancam oua umplute de cele mai multe ori de sarbatori, atunci cand mama facea si salata de boef si multe alte bunatati, astfel incat ajunsesem sa le asociez. Reteta pe care o propun astazi as putea spune ca e o combinatie intre cele doua deoarece contine ouale umplute, dar in locul sosului cu maioneza (de care nu sunt mare fan) voi face o salata aromata de morcov. Daca va place morcovul cu siguranta va va incanta!

Ingrediente:
pentru oua
5 oua (sau cate doriti)
hummus (1 lingura pentru fiecare ou)
mustar (1 lingurita pentru fiecare ou)
ceapa (1 lingurita pentru fiecare ou)
pentru "maioneza"
3-4 morcovi
3-4 linguri cu varf de branza de vaci
3-4 linguri cu varf de iaurt
1 lingura otet de mere
o bucatica de ghimbir
sare, condimente (eu am folosit ierburi de Provence)

Preparare:
Ca si la orice reteta de oua umplute, incepem prin a fierbe ouale timp de 10 minute dupa ce incepe apa sa fiarba, dupa care le lasam sa stea putin in apa rece pentru a le curata cat mai usor. Din ce am observat, cu cat ouale provin de la gaini crescute mai natural, cu atat se curata mai greu, indiferent de ce as face. Poate doar mie mi se intampla asta ...


Pana fierb oale, ne apucam de "maioneza". Curatam, spalam si dam morcovii pe razatoarea mare. Peste el punem o lingura de otet si amestecam. Curatam si ghimbirul si il dam pe razatoarea mica, dupa care il adaugam peste morcovi, alaturi de branza, iaurt si condimente. Amestecam bine si saram dupa gust.

Sosul acela din branza, iaurt si ghimbir mi se pare delicios. Nu vad nici un motiv pentru care sa  nu il folosesc in locul clasicei maioneze. De asemenea, salata de morcov poate fi folosita si pe post de garnitura la unele preparate. Intre timp, dam salata la frigider pana pregatim ouale.


Dupa ce le-am curatat (cat de frumos posibil), le taiem pe lungime si scoatem galbenusul. Jumatatile de albus le asezam pe un platou, iar galbenusutile le zdrobim cu o lingura. Toata compozitia pentru umplut ouale poate fi facuta si in robotul de bucatarie folosind lama in S, dar personal prefer sa fac asta manual, mai ales daca nu e vorba de cantitati mari. Deci, zdrobim galbenusurile cu o fruculita si adaugam hummusul, mustarul preferat (noua pasiune in materie de mustarul estet cel cu boabe intregi) si ceapa raza sau tocata marunt, amestecam bine si adaugam sare dupa gust. Eu folosesc un hummus care contine si usturoi, ceea ce ii da un gust tare bun (in curand voi posta si reteta pentru el).


Acum, ca avem umplutura pregatita, putem umple jumatatile de oua.


Iar apoi putem servi ouale umplute alaturi de salata de morcov. Atat de bun si sanatos ...



Si pentru cine este interesat, iata informatiile nutritionale pentru o portie (din cantitatile rezultate rezulta 3):


Puncte forte:
- foarte bogat in vitamina A
- foarte bogat in vitamina B6
- bogat in fosfor
- bogat in seleniu

Puncte slabe:
- mult colesterol (de la oua)
- mult zahar (de la morcovi)
- mult sodiu (depinde de mustarul folosit)




generat folosind http://caloriecount.about.com

joi, 18 septembrie 2014

"Carne tocata" vegana

Probabil ca v-ati intrebat de multe ori cum ati putea adapta anumite retete in care se foloseste carne tocata daca nu aveti sau din diferite motive nu vreti sa folositi asa ceva. Probabil prima idee a fost sa o inlocuiti cu soia. Si nu e de mirare tinand cont ca se gaseste aproape peste tot si este usor de folosit. Dar eu nu o sa prezint astazi cum sa folositi acest aliment atat de controversat, ci va ofer o alta alternativa: conopida.
Stiu ca nu este inlocuitorul cel mai cunoscut si nici nu este prea evident, dar in combinatie cu anumite condimente si cu putina rabdare, va rezulta o umplutura numai buna pentru o lasagna, o musaca sau pentru ardei umpluti. Eu zic ca merita incercata! Si inca ceva: amestecata cu sos de rosii rezulta un sos delicios.

Ingrediente:
o conopida mica (maxim 1 kg)
2 cups (250g) alune de padure crude
2 linguri (30 ml) ulei de masline
2 linguri de condimente pentru gratar (sare, ceapa, usturoi, boia afumata, coriandru, busuoc, oregano, etc)
2 linguri (30 ml) sos de soia (optional)


Preparare:
1. Pentru inceput se curata conopida, se desfac buchetelele si se spala. La final vor rezulta in jur de 500-600g, in functie de marimea initiala a conopidei. Aceste bucati se toaca sau se maruntesc in robotul de bucatarie cat de mult doriti.
2. Apoi este randul alunelor sa fie maruntite si adaugate peste conopida.
3. Urmatorul pas este omogenizarea acestor doua ingrediente.
4. Iar acum nu mai trebuie decat sa adaugam uleiul de masline, condimentele, sosul de soia si sa omogenizam totul pentru a obtine amestecul pentru "carnea noastra tocata".


Acest amestec il punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt la 180°C pentru 45 - 1 ora si 15 minute, in functie de cat de gros este stratul de compozitie din tava. Dupa 20 de minute, apoi la fiecare 10 minute, se amesteca totul pentru a permite o coacere uniforma.


"Carnea" este gata cand nu mai exista bucati albe de conopida. Ciudata propozitie mai este!


Iar pentru o varianta si mai economica, o parte sau chiar la toata cantitatea de alune se poate inlocui cu echivalentul de conopida.

Si iata informatiile nutritionale pentru 100 de grame din acest inlocuitor de carne:

Puncte forte:
- nu contine colesterol
- mult mangan
- foarte multa vitamina C










generat folosind http://caloriecount.about.com/

vineri, 5 septembrie 2014

Supa rece de dovlecel

Ati gustat vreodata dovlecel crud? Cel mai probabil raspunsul este nu. Dar v-ati gandit sa luati o imbucatura din el inainte de a-l gati? Din nou ma astept sa primesc un raspuns negativ. Probabil nici nu stiati ca este comestibil si in aceasta stare, asa cum va ganditi despre ciuperci spre exemplu. Adevarul este ca se poate manca si crud, iar unora le poate placea chiar mai mult. Bineinteles, in cazul in care vreti sa mancati dovlecel crud acesta trebuie sa fie proaspat cules. 
Si ca sa vedeti ce se poate face cu el, va propun o supa crema rece. Nu doar ca se poate servi rece, dar nici nu avem nevoie de foc pentru a o prepara. Numai buna pentru zilele fierbinti de vara.

Ingrediente:
1 dovlecel mediu (~ 500g)
1 rosie medie de gradina bine coapta
1 ardei gras
1-2 catei de usturoi
cateva frunze de busuioc
cateva crengute de cimbru
o mana de seminte de dovleac si nuci de caju lasate la inmuiat 2-3 ore
sare dupa gust


Preparare:
Pentru inceput se spala bine toate legumele si verdeturile. Se scoate cotorul ardeiului, mijlocul de la rosie si se taie capetele dovlecelului. In cazul in care nu are coaja amara, va recomand sa nu curatati dovlecelul de coaja, fiind mult mai bogata din punct de vedere nutritiv decat miezul.


Apoi urmeaza pasul cel mai "greu": se pun toate intr-un maruntitor si se proceseaza pana se fac pasta.
In cazul in care vasul maruntitorului nu este suficient de mare, asa cum a fost si cazul meu, va sugerez sa impartiti in doua:
1. rosiile, ardeiul, catelul de usturoi, cimbrul si busuiocul
2. dovlecelul si semintele de dovleac impreuna cu nucile de caju
Se amesteca cele doua sosuri/supe si se sareaza dupa gust. Mie mi se pare ca seamana cu o zacusca prea lichida. Cat despre gust? Este foarte proaspat, nimic asemanator cu supele obisnuite.



Eu cred ca merita incercata. Pofta buna!

Informatii nutritionale pentru o portie (vor rezulta 2 portii nu foarte mari)

Puncte forte:
- foarte bogat in mangan
- foarte bogat in magneziu
- foarte bogat in vitamina B6
- foarte bogat in vitamina C
- bogat in fibra
- bogat in calciu
- bogat in fier
- bogat in fosfor
- bogat in potasiu
- bogat in vitamina B2 (ribofalvina)
- bogat in vitamina A

Puncte slabe:
- foarte mult sodiu (din dovlecel)

generat folosind http://caloriecount.about.com/

marți, 2 septembrie 2014

Magiun de dovlecel (zucchini)

Pe principiul ca un dovlecel nu creste niciodata singur si trebuie sa le gasesti tuturor o intrebuintare, va prezit o noua reteta cu zucchini: magiun. Nu stiu sigur daca am ales cel mai potrivit nume pentru acest preparat, pentru ca printre optiuni au fost si "unt de dovlecel" si "dovlecel tartinabil". Oricum am numi produsul obtinut, cred ca este clar ca va fi usor de intins pe paine si va avea o textura untoasa, datorita uleiului de masline. Cat despre gust? Delicios! Mie imi aminteste de gratarul de dovlecel uns cu sos de usturoi.

Ingrediente:
un dovlecel/zucchini mare (aproximativ 1 kg)
60 ml (1/4 cup) de ulei de masline
2 catei mari de usturoi
sare si piper dupa gust


Preparare:
Prima si prima data spalam bine zucchini-ul. Cei care nu concep sa manance coaja pot sa o curete, dar nu recomand acest lucru decat daca este amara, pentru ca acolo se afla cele mai multe minerale si vitamine si e pacat sa le aruncam. 
1. In continuare il vom marunti dandu-l pe razatoarea mare, dupa care il saram si il lasam cateva minute ca sa dea zeama. 
2. Pentru a micsora timpul de coacere va recomand sa il stoarceti bine inainte de a-l folosi.
3. Separat, intr-o oala se pune uleiul de masline la incins. Cand este fierbinte se adauga dovlecelul si usturoiul taiat cat mai mic sau chiar pisat. 
4. Se lasa la foc mediu si se amesteca din cand in cand pana cand zucchini-ul s-a inmuiat si are consistenta unui magiun.


Se poate pastra pana la o luna in frigider.



Informatii nutritionale pentru o portie (rezulta 20 de portii de 50g):

Puncte forte:
- nu contine colesterol
- foarte bogat in fier
- foarte bogat in magneziu
- foarte bogat in vitamina B6
- foarte bogat in vitamina C
- bogat in mangan
- bogat in potasiu

Puncte slabe:
- foarte bogat in sodiu (zucchini-ul contine o cantitate mare de sodiu)


generat folosind http://caloriecount.about.com/