vineri, 5 septembrie 2014

Supa rece de dovlecel

Ati gustat vreodata dovlecel crud? Cel mai probabil raspunsul este nu. Dar v-ati gandit sa luati o imbucatura din el inainte de a-l gati? Din nou ma astept sa primesc un raspuns negativ. Probabil nici nu stiati ca este comestibil si in aceasta stare, asa cum va ganditi despre ciuperci spre exemplu. Adevarul este ca se poate manca si crud, iar unora le poate placea chiar mai mult. Bineinteles, in cazul in care vreti sa mancati dovlecel crud acesta trebuie sa fie proaspat cules. 
Si ca sa vedeti ce se poate face cu el, va propun o supa crema rece. Nu doar ca se poate servi rece, dar nici nu avem nevoie de foc pentru a o prepara. Numai buna pentru zilele fierbinti de vara.

Ingrediente:
1 dovlecel mediu (~ 500g)
1 rosie medie de gradina bine coapta
1 ardei gras
1-2 catei de usturoi
cateva frunze de busuioc
cateva crengute de cimbru
o mana de seminte de dovleac si nuci de caju lasate la inmuiat 2-3 ore
sare dupa gust


Preparare:
Pentru inceput se spala bine toate legumele si verdeturile. Se scoate cotorul ardeiului, mijlocul de la rosie si se taie capetele dovlecelului. In cazul in care nu are coaja amara, va recomand sa nu curatati dovlecelul de coaja, fiind mult mai bogata din punct de vedere nutritiv decat miezul.


Apoi urmeaza pasul cel mai "greu": se pun toate intr-un maruntitor si se proceseaza pana se fac pasta.
In cazul in care vasul maruntitorului nu este suficient de mare, asa cum a fost si cazul meu, va sugerez sa impartiti in doua:
1. rosiile, ardeiul, catelul de usturoi, cimbrul si busuiocul
2. dovlecelul si semintele de dovleac impreuna cu nucile de caju
Se amesteca cele doua sosuri/supe si se sareaza dupa gust. Mie mi se pare ca seamana cu o zacusca prea lichida. Cat despre gust? Este foarte proaspat, nimic asemanator cu supele obisnuite.



Eu cred ca merita incercata. Pofta buna!

Informatii nutritionale pentru o portie (vor rezulta 2 portii nu foarte mari)

Puncte forte:
- foarte bogat in mangan
- foarte bogat in magneziu
- foarte bogat in vitamina B6
- foarte bogat in vitamina C
- bogat in fibra
- bogat in calciu
- bogat in fier
- bogat in fosfor
- bogat in potasiu
- bogat in vitamina B2 (ribofalvina)
- bogat in vitamina A

Puncte slabe:
- foarte mult sodiu (din dovlecel)

generat folosind http://caloriecount.about.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu