marți, 18 noiembrie 2014

Supa de ceapa

Nu stiu cum se intampla, dar de fiecare data cand toamna isi intra in drepturi imi amintesc brusc de supa de ceapa si ma mir de cum am rezistat un an intreg fara ea. De fapt, explicatia e simpla: este mancarea perfecta pentru zilele mohorate si ploiase de toamna si chiar daca ai pe masa un kilogram de ceapa in timpul verii nu o sa iti treaca prin minte sa o transformi in supa. Dar nu e nimic. Toate la timpul lor. Si din fericire sau nu a venit randul supei de ceapa, aromata si delicata, sa ne incalzeasca si sa ne insenineze zilele.

Ingrediente:
aproximativ 1 kg de ceapa (rosie, alba, salota, praz)
~ 25g de unt + 2 linguri ulei de masline
6 catei de usturoi
2 linguri de salvie
2 litri de supa de legume sau de vita
piper, sare

crutoane
branza/ cascaval ras


Preparare:


Dupa cum am spus si in lista ingredientelor, alegeti ceapa de diferite feluri. Puteti folosi si doar un singur tip de ceapa, dar veti obtine o aroma mai interesanta daca le amestecati. Deci cu cat mai multe feluri de ceapa cu atat mai bine. Proportia depinde de gustul fiecaruia si de ce are prin camara.

Odata alese cepele pe care vreti sa le folositi, curatati-le, spalati-se, iar apoi feliati-le julien. Usturoiul se curata si el si se feliaza si el subtire. Si ca sa terminam cu pregatirile, intr-o oala separata aduceti supa la punctul de fierbere.


Iar acum putem incepe! Topim untul intr-o oala adanca alaturi de uleiul de masline, salvie si usturoi. Cand totul miroase imbietor se adauga ceapa si se caleste la foc mic. La final se adauga supa fierbinte si se mai lasa inca 15 minute la fiert. La final se adauga piper si sare dupa gust.
Se serveste fierbinte cu 2 felii de branza de burduf si paine prajita unsa cu ulei de masline si pudrata cu mirodeniile preferate (ierburile de Provence merg de minune!). Crutoanele pot inlocui cu succes painea prajita.


Informatii nutritionale pentru o portie (rezulta 8):

Puncte forte:
- continut mic de colesterol
- foarte multa vitamina A
- foarte multa vitamina B6
- foarte multa vitamina C










generat folosind http://caloriecount.about.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu