luni, 20 octombrie 2014

Oua umplute


Imi amintesc ca in copilarie mancam oua umplute de cele mai multe ori de sarbatori, atunci cand mama facea si salata de boef si multe alte bunatati, astfel incat ajunsesem sa le asociez. Reteta pe care o propun astazi as putea spune ca e o combinatie intre cele doua deoarece contine ouale umplute, dar in locul sosului cu maioneza (de care nu sunt mare fan) voi face o salata aromata de morcov. Daca va place morcovul cu siguranta va va incanta!

Ingrediente:
pentru oua
5 oua (sau cate doriti)
hummus (1 lingura pentru fiecare ou)
mustar (1 lingurita pentru fiecare ou)
ceapa (1 lingurita pentru fiecare ou)
pentru "maioneza"
3-4 morcovi
3-4 linguri cu varf de branza de vaci
3-4 linguri cu varf de iaurt
1 lingura otet de mere
o bucatica de ghimbir
sare, condimente (eu am folosit ierburi de Provence)

Preparare:
Ca si la orice reteta de oua umplute, incepem prin a fierbe ouale timp de 10 minute dupa ce incepe apa sa fiarba, dupa care le lasam sa stea putin in apa rece pentru a le curata cat mai usor. Din ce am observat, cu cat ouale provin de la gaini crescute mai natural, cu atat se curata mai greu, indiferent de ce as face. Poate doar mie mi se intampla asta ...


Pana fierb oale, ne apucam de "maioneza". Curatam, spalam si dam morcovii pe razatoarea mare. Peste el punem o lingura de otet si amestecam. Curatam si ghimbirul si il dam pe razatoarea mica, dupa care il adaugam peste morcovi, alaturi de branza, iaurt si condimente. Amestecam bine si saram dupa gust.

Sosul acela din branza, iaurt si ghimbir mi se pare delicios. Nu vad nici un motiv pentru care sa  nu il folosesc in locul clasicei maioneze. De asemenea, salata de morcov poate fi folosita si pe post de garnitura la unele preparate. Intre timp, dam salata la frigider pana pregatim ouale.


Dupa ce le-am curatat (cat de frumos posibil), le taiem pe lungime si scoatem galbenusul. Jumatatile de albus le asezam pe un platou, iar galbenusutile le zdrobim cu o lingura. Toata compozitia pentru umplut ouale poate fi facuta si in robotul de bucatarie folosind lama in S, dar personal prefer sa fac asta manual, mai ales daca nu e vorba de cantitati mari. Deci, zdrobim galbenusurile cu o fruculita si adaugam hummusul, mustarul preferat (noua pasiune in materie de mustarul estet cel cu boabe intregi) si ceapa raza sau tocata marunt, amestecam bine si adaugam sare dupa gust. Eu folosesc un hummus care contine si usturoi, ceea ce ii da un gust tare bun (in curand voi posta si reteta pentru el).


Acum, ca avem umplutura pregatita, putem umple jumatatile de oua.


Iar apoi putem servi ouale umplute alaturi de salata de morcov. Atat de bun si sanatos ...



Si pentru cine este interesat, iata informatiile nutritionale pentru o portie (din cantitatile rezultate rezulta 3):


Puncte forte:
- foarte bogat in vitamina A
- foarte bogat in vitamina B6
- bogat in fosfor
- bogat in seleniu

Puncte slabe:
- mult colesterol (de la oua)
- mult zahar (de la morcovi)
- mult sodiu (depinde de mustarul folosit)




generat folosind http://caloriecount.about.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu