luni, 4 august 2014

Sos de mere (applesauce)

Suntem in plin sezon al merelor. Cele de vara sunt deja coapte, urmand ca soiurile de toamna sa ne bucure ceva mai incolo. Din acest motiv va propun o reteta foarte simpla si gustoasa: sosul de mere. Acesta este un pireu facut din mere avand diferite condimente adaugate, cel mai frecvent fiind folosita scortisoara. Merele folosite pot fi curatate sau nu de coaja. Sosul obtinut poate fi pastrat peste iarna.
Si ca sa va dau cateva idei de folosire, m-am documentat putin si iata ce am aflat:
- in Suedia si UK ca si condiment pentru porc
- in Germania alaturi de snitele de cartofi
- in Olanda oamenii il consuma adesea alaturi de cartofi prajiti
- in SUA, Franta si Portugalia ca si desert
- in preparatele vegane ca si substitut pentru oua sau unt
Este o varianta buna de a valorifica surplusul de mere sau de a le folosi pe cele pe cale sa se strice.

Ingrediente:
mere (cate aveti sau vreti)
contimente (scortisoara, nuscoara, ghimbir, cardamon, zahar etc.) (optional)
apa

Preparare:
Luam merele si le spalam bine, dupa care taiem bucati nu foarte mari, evitand cotorul si eventualele partile stricate. Puteti scoate cotorul si apoi sa le taiati, dar personal consider ca nu merita efortul. De asemenea, puteti curata merele de coaja, dar coaja contine cea mai mare cantitate de vitamine si nu inteleg rostul unei asemenea risipe aromate. Toate bucatile de mere se pun intr-o craticioara si aproape se acopera cu apa. Se adauga scortisoara sau alte condimente si se pune la fiert pana cand merele sunt foarte moi. Se stinge focul, si dupa ce compozitia s-a racorit se toarna totul intr-un blender sau se foloseste unul vertical pentru a obtine un sos cremos si uniform. Se pune in borcane si se pastreaza dupa preferinte.


Modalitati de pastrare sunt mai multe. Se poate pastra in congelator 1-2 luni sau in frigider pana la 10 zile. In cazul in care vreti sa il pastrati peste iarna recomand fierberea/dustulirea borcanelor timp de 15-20 de minute (asa cum se face la majoritatea conservelor), dupa care se depoziteaza intr-un loc racoros si intunecat (cum ar fi un beci). Ca si sfat: puneti un servet sau un prosop pe fundul oalei in care puneti borcanele pentru a evita spargerea lor. Dupa deschidere, borcanul se pastreaza in frigider.


Informatii nutritionale pentru o lingura de sos de mere (16g):

Puncte forte:
- nu contine grasimi saturate
- nu contine colesterol
- foarte putin sodiu
- multa fibra
- cantitate mare de vitamina B6
- cantitate mare de vitamina C

Puncte slabe:
- cantitate mare de zahar (din mere)



generat folosind http://caloriecount.about.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu