sâmbătă, 1 noiembrie 2014

Mancare chinezeasca


Nu stiu prea multe persoane ca sa nu fie incantate de mancarea chinezeasca. De fapt, singurii care nu o plac sunt cei care nu inteleg cum poate exista mancare fara paine (orezul pur si simplu nu o poate inlocui!). Pentru restul este ceva deosebit datorita combinatiilor specifice si interesante de arome. Iar pentru altii este un mod de a introduce in meniu mai multe legume printr-o astfel de masa delicioasa.
Din aceste motive cred ca merita sa va prezint o reteta pentru mancare chinezeasca. Sosul rezulatat va fi dulce-acrisor, dar in cazul in care vreti ceva picant puteti fara probleme sa adaugati un ardei iute. Si daca tot am stabilit ce avem de facut, haideti la treaba! 

Ingrediente:
1 ardei rosu
1 ardei verde
1 morcov
2 cepe verzi
1-2 linguri de ulei
500g de ciuperci
1 cana si 3/4 de apa
o corserva mica de ananas
2 linguri de amidon
2 linguri de sos de soia
2 linguri de otet de mere
1 lingurita de condimente asiatice
1 ardei iute (optional - pentru cei care vor si ceva picant)
1/2 lingurita de sare


Preparare:
Stiu ca sunt multe ingrediente si pare ceva complicat dar credeti-ma ca nu asa stau lucrurile.

Pentru inceput spalam si curatam ardeii, morcovul si ceapa, dupa care le taiem. Puteti sa ii taiati in ce fel doriti, dar iata cum am procedat eu: ardeii i-am taiat cubulete, ceapa verde rondele, iar morcovul l-am taiat atat rondele cat si bastonase pentru simplul motiv ca nu m-am putut hotari
Pun toate aceste legume la calit intr-o tigaie impreuna cu putin ulei.
Intre timp ciupercile spalate (nu le curatati de coaja pentru ca este plina de vitamine si mi se pare mare risipa sa fie aruncata) si se feliate se pun la fiert intr-o cratita impreuna cu apa. Cand legumele sunt calite se adauga peste ciuperci, alaturi de amidon, sosul de soia, otet si condimentele asiatice. Conserva de ananas de desface si se toarna sucul peste ciuperci, iar ananasul se taie bucatele si se adauga si el.


Se lasa la fiert pana cand sosul scade si se ingroasa. Mare atentie sa nu il fierbeti prea mult pentru ca vrem sa avem totusi sos!
La final se sareaza dupa gust si se serveste alaturi de orez. Orezul se fierbe conform instructiunilor de pe ambalaj, in functie de tipul de orez ales. Eu il recomand pe cel basmati sau cu bob lung. Cantitatea recomandata de orez pentru o portie este de 60-65 g.


Informatii nutritionale pentru o portie (rezulta 4 portii):
Puncte forte:
- nu contine colesterol
- foarte bogat in vitamina A
- foarte bogat in vitamina B6
- foarte bogat in vitamina C
- bogat in vitamina B3
- bogat in vitamina B2
- bogat in fier
- bogat in seleniu
- bogat in potasiu

Puncte slabe:
- prea mult sodiu (sosul de soia si sarea influenteaza)
- multe zaharuri (morcovi, ciuperci si alte ingrediente dulci)

generat folosind http://caloriecount.about.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu