luni, 14 aprilie 2014

Oua vopsite natural

Este al treilea an in care renunt de tot la vopseaua de oua din comert. De ce? Pentru ca desi sunt mai usor de folosit, au un mare minus la capitolul sanatate. Ca sunt pline de chimicale asta stie toata lumea. Dar nu ar fi nimic daca ar ramane pe coaja. Insa nu cred ca nu vi s-a intamplat niciodata sa va treziti ca si albusul este vopsit. Fie ca vopseaua a trecut prin coaja oului pentru ca era, probabil, mai subtire, fie chiar in timpul curatatii, vopseaua se ia pe mana (nici asta nu e placut dar trecem peste) si de pe mana direct pe albus. 
Daca folosim vopsea naturala, nu mai avem aceasta grija. Totul e natural si comestibil. Daca aveti rabdare si vreti sa renuntati, chiar si partial, la vopselele din comert, iata ce ar trebui sa faceti.

Generalitati
- oul se poate fierbe direct in culoare
- intensitatea culorii va depinde de timpul in care oul a stat in vopsea (din acest motiv recomand fierberea oualor separat in cazul in care nu doriti culori foare intense)
- culoarea va depinde si de coaja oului
- ouale fierte separat se scot pe un prosop si se lasa cateva secunde pana se usuca, apoi se pun in vopsea

Coji de ceapa
Cred ca acesta este cea mai folosita tehnica de vopsire a oualor. Nu trebuie decat sa strangeti din timp cateva pungute pe frunze de ceapa (rosie si/sau galbena). Cele doua tipuri de coji de ceapa pot fi folosite amestecat sau separat (galbena pentru un galben-portocaliu, rosie pentru rosu-maroniu).
In ziua cand doresti sa vopsesti oua, aceste frunze se pun intr-o oala, se acopera cu apa si se pun la fiert. Cand apa s-a colorat se adauga si ouale si se lasa pana acestea obtin culoarea dorita. 


Afine
Datorita faptului ca au un pigment puternic, afinele sunt numai bune pentru a vopsi oule in nuante de albastru. In fiecare an am incercat aceasta varianta si nu a dat niciodata gres. Se pun afinele la fiert in apa cat sa le acopere. Incercati sa nu puneti prea multa apa pentru a nu dilua culoarea.
Pentru albastru puteti folosi si varza rosie (personal, eu nu am incercat inca aceasta varianta).

Sofran/Turmenic
Anul trecut am obtinut oua galbene folosind sofran. In apa fierbinte am adaugar sofranul si putin otet si am adaugat ouale. Am lasat sa fiarba vreo 5 minute, apoi am luat de pe foc si am astptat sa obtina culoarea dorita. Trebuie sa va spun ca asteptarea a durat o noapte. Anul acesta voi incerca turmenicul. O sa va anunt de rezultat.


Sfecla rosie
Ar trebui folosita cam o sfecla la jumatate de litru de apa, pentru a iesi o culoare intensa. Cand am folsosit acest mod de a vopsi oua, acestea au avut un rosu foarte frumos. Merita incercat!

Spanac/Urzici
Am tot incercat sa obtin oua verzi folosind spanac sau urzici. Pana acum nu am avut nici un succes. Mai incerc si sper sa va reusesc pana la urma. 

Modele cu frunze:
Un efect impresionant il au modelele facute folosind frunze sau flori. Pe oul fiert si fierbinte se pun diverse frunze udate (pentru a se lipi mai bine). Apoi oul se inveleste intr-un ciorap si se leaga. Se pune in vopseaua dorita, iar cand se scoate, oul va fi colorat, mai putin zona unde a fost lipita floarea sau frunza.


Daca tot e traditie sa vopsim (rosim) oua de Sarbatoarea Pastelui, atunci haideti sa facem acest lucru in mod traditional!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu