vineri, 14 martie 2014

Germeni de lucerna

M-am tot gandit care ar trebui sa fie prima postare pe acest blog si am stabilit ca onoarea li se cuvine germenilor. De ce? Pentru ca prea putina lume stie de ei si chiar mai putina lume ii consuma constant. 
Germenii sunt bogati in enzime antioxidante, elemente antiimbatranire, vitamine, minerale, aminoacizi, clorofila, proteine complete, fibre si pigmenti. Toate aceste substante continute de germeni imbunatatesc digestia, dau vitalitate, intaresc organismul general si ofera protectie impotriva radicalilor liberi. 
Din pacate, cei care au observat germenii prin supermarketuri au fost descurajati de pretul lor, care in general nu permite un consum constant. Dar pentru aceasta problema exista varianta de a ne cultiva singuri acesti germeni, astfel incat nu mai aveti nici un motiv sa nu ii introduceti in meniu. 

Astazi va voi prezenta cum se cresc germenii de lucerna, dar acelasi procedeu se aplica si pentru restul. 
Iata care sunt punctele lor forte:
• Contin saruri minerale care alcalinizeaza sangele, saponina din ele dizolva depunerile de pe peretii arterelor, reducand ingustarea severa a arterelor.
• Reduc nivelul glucozei din sange, deoarece curata pancreasul. 
• Ajuta in cazuri de artrita, reumatism si ulcer.
• Ajuta productia de lapte a mamelor care alapteaza. 
• Deoarece contin multi fitohormoni, au efect ostrogen, prevenind, de exemplu, cancerul mamar .
• Prin continutul de vitamina B12, vindeca anemia. 
• Vitamina K reduce formarea de cheaguri de sange, reduce abundenta ciclului menstrual 
• Continutul de acid succinic este resposabil pentru elasticitatea fibrecol conjunctive.
• Au nivel ridicat de Ca, asadar merita consumati pentru a preveni osteoporoza. 
• Au cea mai larga scala de continut de concentrat de nutrienti.


Avem nevoie de:
o lingura de seminte pentru germinat (de lucerna in acest caz)
un borcan de 720 ml
tifon
un elastic
apa

Procedura:

1. o lingura de seminte pentru germinat se pun intr-un borcan de sticla
2. se umple borcanul cu apa curata si in loc de capac se pune tifonul legat cu un elastic (pana la final nu il vom mai da jos)
3. semintele se lasa peste noapte la inmuiat (mai jos vedeti poza din prima dimineata)


4. dimineata se scurge apa de pe seminte (prin tifon) si se clateste in 1-2 ape (tot fara a desface "capacul")
5. semintele se imprastie cat mai uniform pe peretii borcanului, iar acesta se pune intr-un loc intunecat, la o inclinare de aproximativ 45 de grade (ca sa se scurga si restul de apa ramasa in borcan) ATENTIE! Nu astupati gura borcanului, aerul trebuie sa circule!
6. Seara, dupa aproximativ 12 ore, se umple din nou borcanul cu apa, se lasa putin pentru a hidrata semintele, dupa care apa se scurge si borcanul se pune inapoi in locul intunecat si inclinat.
7. Pasul precedent se repeta in fiecare dimineata si seara timp de 2-3 zile (mai jos vedeti poza din a doua dimineata)


a treia dimineata


si a patra dimineata, cand, dupa cum puteti vedea, germenii au crescut suficient


8. Ultimul pas il reprezinta lasarea borcanului la lumina indirecta a soarelui timp de o zi (mai jos se poate vedea cum arata germenii seara) 


Tot ce mai trebuie acum sa facem este sa ii recoltam. Cel mai simplu este sa ii punem intr-un bol mare plin cu apa. Toata impuritatile se vor strange pe margine, iar noi vom putea alege usor germenii.


Sper ca aceasta postare sa va fie utila, si sa introduceti germenii in meniul vostru de acum inainte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu