luni, 31 martie 2014

Tort raw cu ananas

De cand am descoperit dulciurile raw, parca nu m-as mai intoarce la cele clasice, pentru ca sunt pur si simplu atat de gustoase, sanatoase si, foarte important, extrem! de usor de facut. Si am uitat sa precizez ca sunt si tare satioase. O astfel de felie poate lejer sa reprezinte o gustare. 
Astazi va propun un tort cu ananas. Daca sunteti fani ai acestui fruct, va recomand cu cea mai mare caldura sa il incercati. Chiar si numai crema poate reprezenta un desert delicios.

Ingrediente (8 portii):
blat
100g migdale (inmuiate peste noapte in apa)
10g cocos
50g curmale fara samburi
2 linguri unt de cacao (topit)
apa
crema
100g caju (lasat 3 ore in apa la inmuiat)
200g ananas
glazura
2 lingurite de cacao
1 lingura miere
apa
fulgi de cocos pentru ornat (optional)

Preparare:
Pentru inceput se pregatesc toate ingredientele, adica se stoarce apa de pe migdale, se topeste untul si se taie curmalele in bucati mai mici. Apoi partea ce mai grea se pun toate intr-un robot cu lama S si se proceseaza pana se omogenizeaza bine si rezulta un aluat. Este posibil sa fie nevoie si de putina apa pentru a se putea procesa totul bine, insa nu trebuie exagerat cu ea pentru ca altfel torul nu va mai sta drept (intr-un astfel de caz se poate servi intr-un pahar) .


Odata ce blatul e obtinut, se aseza intr-o forma cu inel detasabil. Este important sa aiba inel detasabil pentru a putea scoate tortul cat mai usor si nevatamat de acolo. Cantitatea prezentata aici umple numai bine o forma cu diametrul de 18 cm. Dar sa revenim. Se pune blatul, se niveleaza, si se pune in frigider pana pregatim crema.


Crema este si mai greu de facut. Se pune ananasul in robot pentru cateva secunde, pana se obtine un sos se ananas, iar apoi se adauga treptat caju-ul si se continua procesarea pana se obtine o pasta cremoasa si gustoasa. Daca are o consistenta prea lichida, mai adaugati niste caju, iar daca este prea groasa, putin ananas. In ea se poate aduga si putin indulcitor, dar sincer va spun ca nu este cazul, mai ales daca ananasul este bine copt. 


Se toarna crema peste blat si se decoreaza, ca doar e tort. Va propun o glazura din miere si cacao, in care se poate adauga foarte putina apa pentru a o putea intinde.


Dupa cateva ore de stat la frigider, tortul e numai bun de mancat.


vineri, 28 martie 2014

Pizza bites

Aceasta reteta este perfecta pentru atunci cand aveti pofta de pizza, insa nu vreti sa va apucati de framantat, sau pur si simplu vreti o varianta mai sanatoasa. Se prepara destul de simplu si repede, iar aceste mici bilute nu sunt nimic altceva decat niste mici imbucaturi care ne duc cu gandul si papilele gustative la pizza.

Ingrediente (pentru 2 portii):
80g quinoa
80g mazare
50g sos de rosii
1 lingura de busuioc uscat
1/2 ceapa mica sau 1/4 din una mare
1-2 catei de usturoi
sare
cascaval (puteti adauga si ciuperci, sunca sau ce altceva vreti sa fie in mini pizza voastra)


Preparare:
Quinoa se pune la fiert (proportia este de 1:2, adica o cana de quinoa se fierbe in doua cani de apa, pana cand aceasta se evapora de tot).
Mazarea se fierbe si ea daca este cruda, iar apoi se pune intr-un maruntitor alaturi de sosul de rosii, ceapa si usturoi. Va rezulta o pasta destul de moale.


Cu aceasta pasta se amesteca quinoa fiarta, busuiocul si sare dupa gust. Va rezulta un fel de aluat. Se lasa putin sa se racoreasca, iar intre timp taiem cateva cuburi de cascaval (aproximativ 10).
La final se creaza mingiute, iar in interiorul lor se pune cate o bucata de cascaval. Eu am obtinut 10 astfel de mingiute. Se pun intr-o tava stropita cu ulei si se dau la cuptor pentru aproximativ jumatate de ora (este posibil ca unele sa pocneasca).


Vi le recomand alaturi de o salata sau niste germeni. Iar daca nu vreti sa folositi clasicul ketchup, va propun un dressing din sucul a 2 lamai, 2 linguri de mustar si 1-2 linguri de nectar de agave (sau un alt indulcitor, dar in nici un caz miere pentu ca ii schimba prea mult gustul). Este o combinatie putin mai ciudata la prima vedere, dar merita incercata!

Pofta buna!

vineri, 21 martie 2014

Nutella

Nu cred ca sunt multe persoanele carora sa nu le placa Nutella. Ce ar putea sa nu iti placa la o crema de cacao si alune de padure? Pai ... ingredientele. Cred ca stiti ca pe ambalaj ingredientele sunt enumerate in ordinea descrescatoare a ponderii lor. Haideti sa vedem ce scrie pe borcanul de Nutella.
Ingrediente: zahăr, ulei vegetal, alune de pădure (13%), cacao degresată pudră (7,4%), lapte praf degresat (6,6%), zer praf, emulgator: lecitină (soia), vanilină
Asta inseamna ca in aceasta crema domina zaharul, urmat de ulei vegetal, si doar al treilea ingredient si doar in proportie de 13% sunt alunele de padure. Asa ca va propun sa ne facem propria Nutella intr-o varianta mai sanatoasa.

Ingrediente:
250g alune de padure prajite si curatate de coaja
3 lingurite de pudra de cacao (in functie de preferinte)
1 lingura de miere (in funtie de preferinte)
apa (~2/3 pahar)


Preparare:
Principiul e simplu: toate sunt puse intr-un maruntitor sau un robot cu lama S si se proceseaza pana se obtine o pasta de consistenta dorita. 
Acum in functie de cat de puternic este aparatul pe care il folositi, sunt mai multe variante. Daca aceasta va permite, se poate face initial unt de alune, si doar apoi se adauga restul ingredientelor. O alta varianta este sa puneti si apa alaturi de alune pentru a face compozitia mai fluida (si sa nu va treziti ca iese fum din aparat). 
La urma urmei, oricat de bine e omogenizata, va fi la fel de gustoasa, iar unora chiar le pot placea niste bucatele de alune prin crema :)

vineri, 14 martie 2014

Germeni de lucerna

M-am tot gandit care ar trebui sa fie prima postare pe acest blog si am stabilit ca onoarea li se cuvine germenilor. De ce? Pentru ca prea putina lume stie de ei si chiar mai putina lume ii consuma constant. 
Germenii sunt bogati in enzime antioxidante, elemente antiimbatranire, vitamine, minerale, aminoacizi, clorofila, proteine complete, fibre si pigmenti. Toate aceste substante continute de germeni imbunatatesc digestia, dau vitalitate, intaresc organismul general si ofera protectie impotriva radicalilor liberi. 
Din pacate, cei care au observat germenii prin supermarketuri au fost descurajati de pretul lor, care in general nu permite un consum constant. Dar pentru aceasta problema exista varianta de a ne cultiva singuri acesti germeni, astfel incat nu mai aveti nici un motiv sa nu ii introduceti in meniu. 

Astazi va voi prezenta cum se cresc germenii de lucerna, dar acelasi procedeu se aplica si pentru restul. 
Iata care sunt punctele lor forte:
• Contin saruri minerale care alcalinizeaza sangele, saponina din ele dizolva depunerile de pe peretii arterelor, reducand ingustarea severa a arterelor.
• Reduc nivelul glucozei din sange, deoarece curata pancreasul. 
• Ajuta in cazuri de artrita, reumatism si ulcer.
• Ajuta productia de lapte a mamelor care alapteaza. 
• Deoarece contin multi fitohormoni, au efect ostrogen, prevenind, de exemplu, cancerul mamar .
• Prin continutul de vitamina B12, vindeca anemia. 
• Vitamina K reduce formarea de cheaguri de sange, reduce abundenta ciclului menstrual 
• Continutul de acid succinic este resposabil pentru elasticitatea fibrecol conjunctive.
• Au nivel ridicat de Ca, asadar merita consumati pentru a preveni osteoporoza. 
• Au cea mai larga scala de continut de concentrat de nutrienti.


Avem nevoie de:
o lingura de seminte pentru germinat (de lucerna in acest caz)
un borcan de 720 ml
tifon
un elastic
apa

Procedura:

1. o lingura de seminte pentru germinat se pun intr-un borcan de sticla
2. se umple borcanul cu apa curata si in loc de capac se pune tifonul legat cu un elastic (pana la final nu il vom mai da jos)
3. semintele se lasa peste noapte la inmuiat (mai jos vedeti poza din prima dimineata)


4. dimineata se scurge apa de pe seminte (prin tifon) si se clateste in 1-2 ape (tot fara a desface "capacul")
5. semintele se imprastie cat mai uniform pe peretii borcanului, iar acesta se pune intr-un loc intunecat, la o inclinare de aproximativ 45 de grade (ca sa se scurga si restul de apa ramasa in borcan) ATENTIE! Nu astupati gura borcanului, aerul trebuie sa circule!
6. Seara, dupa aproximativ 12 ore, se umple din nou borcanul cu apa, se lasa putin pentru a hidrata semintele, dupa care apa se scurge si borcanul se pune inapoi in locul intunecat si inclinat.
7. Pasul precedent se repeta in fiecare dimineata si seara timp de 2-3 zile (mai jos vedeti poza din a doua dimineata)


a treia dimineata


si a patra dimineata, cand, dupa cum puteti vedea, germenii au crescut suficient


8. Ultimul pas il reprezinta lasarea borcanului la lumina indirecta a soarelui timp de o zi (mai jos se poate vedea cum arata germenii seara) 


Tot ce mai trebuie acum sa facem este sa ii recoltam. Cel mai simplu este sa ii punem intr-un bol mare plin cu apa. Toata impuritatile se vor strange pe margine, iar noi vom putea alege usor germenii.


Sper ca aceasta postare sa va fie utila, si sa introduceti germenii in meniul vostru de acum inainte.