marți, 24 februarie 2015

Panna cotta vegana

Panna cotta ... pufoasa, cremoasa, se topeste in gura nu alta! Si neaparat alaturi de un sos delicios de fructe! Asta am vrut si eu sa obtin intr-o varianta vegana. Poate chiar raw-vegana ar spune cei care fac un mic compromis in ceea ce priveste agar-agar-ul. Dar haideti sa nu intram in astfel de detalii!
Cum nici reteta originala de panna cotta nu contine prea multe ingrediente, modificarile aduse nu pot fi prea mari, dar sunt totusi esentiale. Astfel, laptele si smantana au fost inlocuite cu lapte de migdale, gelatina cu agar-agar si zaharul cu mierea. In rest totul a ramas la fel :)) Laptele de midale poate fi si el inlocuit cu orice alt tip de lapte doriti, dar ce mai gustoasa alegere, si pe care o sa o incerc cat de curand, este cel de cocos. Insa in acet caz recomand sa folositi alte fructe, pentru ca oricat de mult mi-ar placea zmeura, va eclipsa aroma delicioasa de cocos care nu va fi putea fi apreciata la adevarata sa valoare.
Si acum va prezint cel mai usor desert pe care l-am savurat pana acum!

Ingrediente:
2/3 cani (95 g) de migdale (lasate la hidradat minim 4 ore)
2 cani de apa
(primele doua ingrediente pot fi inlocuite cu 2 cani de lapte de migdale)
2 linguri miere
seminte din 1/4 - 1/2 baton de vanilie

1 lingurita praf agar-agar
1/4 cana (60 ml) apa

1 cup (125g) zmeura (optinal mai multa zmeura pentru decor)
3 linguri miere


Preparare:
In cazul in care folositi lapte de migdale gata preparat, puteti trece direct la urmatorul pas.

Migdalele lasate la hidratat se scurg de apa, si se pun intr-un blender de putere mare impreuna cu cele doua cani de apa. Se proceseaza pana migdalele sunt maruntite in totalitate. Laptele de migdale astfel rezultat de strecoara si se pune inapoi in blender clatit inainte impreuna cu mierea si semintele de vanilie. Dupa ce se inavart de doua ori este gata. Miezul de migdala maruntit nu se arunca! Se poate folosi pentru diverse prajiturele sau, cel mai simplu cred eu, amestecat cu putina cacao, miere si ulei de cocos pentru a obtine o crema tartinabila de cacao.

Dupa ce am terminat cu prepararea laptelui, putem trece la pasul urmator. Punem pe foc apa ramasa impreuna cu o lingurita de praf de agar-agar (sau cantitatea necesara de produs pentru 500 ml de lichid). Si lasam totul pana da in clocot, apoi se combina cele doua lichide.


Pana asteptam ca agar-agar-ul sa ajunga la punctul de fierbere, pregatim formele in care vom turma panna cotta noastra. Pentru asta se pot folosi forme de silicon, asa cum am folosit eu, sau paharele pentru a crea portii individuale. In fiecare forma se pot pune cateva bobite de zmeura pentru decor. Cand amestecul prezentat mai sus este gata, il turnam il forme (cam 1/4 cana in fiecare forma) si il lasam la frigider pana se intareste. Daca formele de silicon sunt prea flexibile pentru a permite o transportare in siguranta, se pot lasa la temperatura camerei pana cand compozitia se intareste, urmand ca apoi se le acoperim cu folie alimentara si sa le ducem in frigider.


Pentru sosul de zmeura nu trebuie decat sa omogenizam zmeura ramasa cu mierea. Nu recomand sa folositi un blender, pentru ca va zdrobi samburii de zmeura.


Informatii nutritionale pentru o portie (vor rezulta 8 portii):


Puncte forte:
- nu contine grasimi saturate
- nu contine colesterol
- contine multa fibra
- continut foarte mare de calciu
- continut foarte mare de vitamina E
- continut foarte mare de vitamina B12
- continut foarte de vitamina B2
- continut mare de vitamina C

Puncte slabe:
- mult zahar



generat folosind http://www.caloriecount.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu