marți, 10 februarie 2015

Oua gatite in cuptor

Stiu ca acesta este un blog cu retete sanatoase iar reteta care urmeaza nu se incadreaza in aceasta descriere pentru ca nu este ceea ce este considerat sanatos de marea majoritate, in special din cauza cantitatii mari de colesterol. DAR este o optiune "mai" sanatoasa pentru oale prajite cu bacon. Si as putea sa adaug ca este si mai simplu de facut. Si chiar mai gustoasa!
Este vorba de oua in cuptor. Rezultatul va fi undeva intre cele fierte si cele prajite in ulei.
Ouale, desi au o cantitate mare de colesterol, sunt benefice pentru sanatate datorita cantitatii mari de seleniu, fosfor si a vitaminelor B2 si B12. Din acest motiv, un consum moderat al acestui aliment este bine venit. Iar pentru cei ce s-au saturat de ouale fierte si vor sa treaca la varinata de oua prajite in ulei, aceasta este o alternativa buna si chiar mai gustoasa, care te va face sa te trezesti cu zambetul pe buze. Poate si pentru ca in bucatarie va mirosi a ... pizza. 
Din cand in cand este un rasfat bine-venit, mai ales datorita lipsei de efort necesar.

Ingrediente:
4 oua
8 felii de mezel (chorizo in cazul de fata)
un strop de sare (optinal in cazul in care carnea folosita nu este prea sarata)
branza slaba nesarata
4 linguri de sos de rosii (am facut o varainta homemade)
cateva frunze de busuioc (proaspat sau uscat)

2 vase mici de tip Ramekin

Preparare:
Pentru ca nu este o reteta ce necesita mult timp de pregatire, primul pas este sa dam drumul cuptorului la 180 grade Celsius.
Urmeaza ca in fiecare vas Ramekin sa se aseaza cate 4 felii din mezelul preferat, fie ca este chorizo, jambon, prosciutto sau salam. Peste aceste felii se vor sparge cate doua oua, iar in cazul in care carnea folosita nu este prea sarata, se va presara un strop de sare peste oua. Nu ne mai ramane nimic de facut decat sa dam vasele la cuptor pentru 15 minute.


Intre timp radem branza pe razatoarea mare. Cand cele 15 minute s-au stors, ouale vor fi aproape de tot gata. Acesta este momentul in care vom presara branza de vaci peste oua si o vom acoperi cu putin sos de rosii si busuioc din belsug. Dam vasele inapoi la cuptor pentru inca 5 minute.


Dupa cele 20 de minute petrecute in cuptor, ouale vor fi gata, albusul va fi complet gatit, iar galbenusul ar trebui sa nu fie inca total facut. Cum este mai bine!


PS: Pentru o varianta mai "light" se poate omite salamul si/sau branza :)

Informatii nutritionale pentru o portie (vor rezulta 2 portii):

Puncte forte:
- bogate in seleniu
- bogate in fosfor
- bogate in vitamina B12
- bogate in vitamina B2

Puncte slabe:
- continut mare de colesterol
- continut mare de sare (dar asta depinde de tipul de salam folosit)





generat folosind caloriecount.about.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu