marți, 24 februarie 2015

Panna cotta vegana

Panna cotta ... pufoasa, cremoasa, se topeste in gura nu alta! Si neaparat alaturi de un sos delicios de fructe! Asta am vrut si eu sa obtin intr-o varianta vegana. Poate chiar raw-vegana ar spune cei care fac un mic compromis in ceea ce priveste agar-agar-ul. Dar haideti sa nu intram in astfel de detalii!
Cum nici reteta originala de panna cotta nu contine prea multe ingrediente, modificarile aduse nu pot fi prea mari, dar sunt totusi esentiale. Astfel, laptele si smantana au fost inlocuite cu lapte de migdale, gelatina cu agar-agar si zaharul cu mierea. In rest totul a ramas la fel :)) Laptele de midale poate fi si el inlocuit cu orice alt tip de lapte doriti, dar ce mai gustoasa alegere, si pe care o sa o incerc cat de curand, este cel de cocos. Insa in acet caz recomand sa folositi alte fructe, pentru ca oricat de mult mi-ar placea zmeura, va eclipsa aroma delicioasa de cocos care nu va fi putea fi apreciata la adevarata sa valoare.
Si acum va prezint cel mai usor desert pe care l-am savurat pana acum!

Ingrediente:
2/3 cani (95 g) de migdale (lasate la hidradat minim 4 ore)
2 cani de apa
(primele doua ingrediente pot fi inlocuite cu 2 cani de lapte de migdale)
2 linguri miere
seminte din 1/4 - 1/2 baton de vanilie

1 lingurita praf agar-agar
1/4 cana (60 ml) apa

1 cup (125g) zmeura (optinal mai multa zmeura pentru decor)
3 linguri miere


Preparare:
In cazul in care folositi lapte de migdale gata preparat, puteti trece direct la urmatorul pas.

Migdalele lasate la hidratat se scurg de apa, si se pun intr-un blender de putere mare impreuna cu cele doua cani de apa. Se proceseaza pana migdalele sunt maruntite in totalitate. Laptele de migdale astfel rezultat de strecoara si se pune inapoi in blender clatit inainte impreuna cu mierea si semintele de vanilie. Dupa ce se inavart de doua ori este gata. Miezul de migdala maruntit nu se arunca! Se poate folosi pentru diverse prajiturele sau, cel mai simplu cred eu, amestecat cu putina cacao, miere si ulei de cocos pentru a obtine o crema tartinabila de cacao.

Dupa ce am terminat cu prepararea laptelui, putem trece la pasul urmator. Punem pe foc apa ramasa impreuna cu o lingurita de praf de agar-agar (sau cantitatea necesara de produs pentru 500 ml de lichid). Si lasam totul pana da in clocot, apoi se combina cele doua lichide.


Pana asteptam ca agar-agar-ul sa ajunga la punctul de fierbere, pregatim formele in care vom turma panna cotta noastra. Pentru asta se pot folosi forme de silicon, asa cum am folosit eu, sau paharele pentru a crea portii individuale. In fiecare forma se pot pune cateva bobite de zmeura pentru decor. Cand amestecul prezentat mai sus este gata, il turnam il forme (cam 1/4 cana in fiecare forma) si il lasam la frigider pana se intareste. Daca formele de silicon sunt prea flexibile pentru a permite o transportare in siguranta, se pot lasa la temperatura camerei pana cand compozitia se intareste, urmand ca apoi se le acoperim cu folie alimentara si sa le ducem in frigider.


Pentru sosul de zmeura nu trebuie decat sa omogenizam zmeura ramasa cu mierea. Nu recomand sa folositi un blender, pentru ca va zdrobi samburii de zmeura.


Informatii nutritionale pentru o portie (vor rezulta 8 portii):


Puncte forte:
- nu contine grasimi saturate
- nu contine colesterol
- contine multa fibra
- continut foarte mare de calciu
- continut foarte mare de vitamina E
- continut foarte mare de vitamina B12
- continut foarte de vitamina B2
- continut mare de vitamina C

Puncte slabe:
- mult zahar



generat folosind http://www.caloriecount.com/

sâmbătă, 14 februarie 2015

Clatite cu hrisca



Daca data trecuta am prezentat o reteta pentru un mic dejun sarat, m-am gandit ca ar fi cazul sa va sugerez si ceva dulce pentru a va incepe ziua. Si clatitele mi s-au parut cea mai buna alegere. Dar ce fel de clatite sa fie? Retete cu ovaz am postat prea multe, aproape ca si eu m-am saturat de el. Asa ca era cazul sa trec la alt ceva. Si asa se face ca am ales hrisca. 
Despre hrisca se pot spune multe, dar eu ma rezum sa o laud pentru faptul ca nu contine gluten, si este bogata in magneziu, mangan, cupru, zinc, fier, dar si in vitaminele E, B1 si B2.

Ingrediente:
100 g (un pic mai putin de 1 cana) crupe de hrisca (sau faina de hrisca)
50 g (1/4 cana) fulgi de ovaz (sau faina de ovaz)
2 linguri zahar brut
2 linguri ulei
1 lingurita scortisoara
1/2 lingurita praf de copt
un praf de sare
250 ml (1 cana) de lapte la alegere, eu am folosit de caju

Preparare:



In cazul in care folositi crupe de hrisca si fulgi de ovaz, acestia trebuie dati printr-o rasnita pentru a obtine faina din aceste cereale. Odata faina rezultata, aceasta se combina cu zaharul, scortisoara, praful de copt, sare si uleiul. Se incorporeaza apoi treptat laptele pana se ajunge la consistenta dorita.


Din aluatul obtinut se pun cateva linguri in tigaie, in functie de cat de mare vreti sa fie clatitele, si se lasa pana pe suprafata lor apar bule mici. Atunci este momentul sa fie intoarse. Se mai lasa putin si pe aceasta parte, dupa care sunt gata! Vor rezulta in jur de 10 clatite, care vor satura cam 3 persoane.
Se servesc cu dulceata, miere, fructe, sau orice vreti voi. Eu am folosit nutella de casa si dulceata nefiarta de zmeura.


Informatii nutritionale pentru o clatita (in cazul in care rezulta 10):


Puncte forte:
- nu contin colesterol
- bogate in fibra
- sarace in grasimi saturate










generat folosind caloriecount.about.com

marți, 10 februarie 2015

Oua gatite in cuptor

Stiu ca acesta este un blog cu retete sanatoase iar reteta care urmeaza nu se incadreaza in aceasta descriere pentru ca nu este ceea ce este considerat sanatos de marea majoritate, in special din cauza cantitatii mari de colesterol. DAR este o optiune "mai" sanatoasa pentru oale prajite cu bacon. Si as putea sa adaug ca este si mai simplu de facut. Si chiar mai gustoasa!
Este vorba de oua in cuptor. Rezultatul va fi undeva intre cele fierte si cele prajite in ulei.
Ouale, desi au o cantitate mare de colesterol, sunt benefice pentru sanatate datorita cantitatii mari de seleniu, fosfor si a vitaminelor B2 si B12. Din acest motiv, un consum moderat al acestui aliment este bine venit. Iar pentru cei ce s-au saturat de ouale fierte si vor sa treaca la varinata de oua prajite in ulei, aceasta este o alternativa buna si chiar mai gustoasa, care te va face sa te trezesti cu zambetul pe buze. Poate si pentru ca in bucatarie va mirosi a ... pizza. 
Din cand in cand este un rasfat bine-venit, mai ales datorita lipsei de efort necesar.

Ingrediente:
4 oua
8 felii de mezel (chorizo in cazul de fata)
un strop de sare (optinal in cazul in care carnea folosita nu este prea sarata)
branza slaba nesarata
4 linguri de sos de rosii (am facut o varainta homemade)
cateva frunze de busuioc (proaspat sau uscat)

2 vase mici de tip Ramekin

Preparare:
Pentru ca nu este o reteta ce necesita mult timp de pregatire, primul pas este sa dam drumul cuptorului la 180 grade Celsius.
Urmeaza ca in fiecare vas Ramekin sa se aseaza cate 4 felii din mezelul preferat, fie ca este chorizo, jambon, prosciutto sau salam. Peste aceste felii se vor sparge cate doua oua, iar in cazul in care carnea folosita nu este prea sarata, se va presara un strop de sare peste oua. Nu ne mai ramane nimic de facut decat sa dam vasele la cuptor pentru 15 minute.


Intre timp radem branza pe razatoarea mare. Cand cele 15 minute s-au stors, ouale vor fi aproape de tot gata. Acesta este momentul in care vom presara branza de vaci peste oua si o vom acoperi cu putin sos de rosii si busuioc din belsug. Dam vasele inapoi la cuptor pentru inca 5 minute.


Dupa cele 20 de minute petrecute in cuptor, ouale vor fi gata, albusul va fi complet gatit, iar galbenusul ar trebui sa nu fie inca total facut. Cum este mai bine!


PS: Pentru o varianta mai "light" se poate omite salamul si/sau branza :)

Informatii nutritionale pentru o portie (vor rezulta 2 portii):

Puncte forte:
- bogate in seleniu
- bogate in fosfor
- bogate in vitamina B12
- bogate in vitamina B2

Puncte slabe:
- continut mare de colesterol
- continut mare de sare (dar asta depinde de tipul de salam folosit)





generat folosind caloriecount.about.com