vineri, 28 noiembrie 2014

Briose Reese's


Pentru toti iubitorii de Reese's am o veste buna: au aparut surorile ciocolatei sub forma de briose! Acest desert pufos, bogat in ciocolata si umplut cu delicioasa si inconfundabila crema din unt de arahide nu are cum sa nu va capteze atentia si sa nu va bucure papilele gustative! Ce mai? Nu aveti nici o scuza sa nu le incercati. 
Sunt numai bune de infulecat atunci cand avem nevoie de un impuls de energie dupa un exercitiu fizic intens, de exemplu. Sau de ce sa nu ne incepem ziua cu ele? Sunt de asemenea perfecte de luat la noi in zilele pline, pentru ca nu ocupa mult loc dar sunt extrem de consistene, o singura briosa fiind suficienta pentru a potoli foamea pentru o vreme.


Ingrediente:
1 cup (125g) faina (eu am folosit faina alba)
1-2 linguri amidon (se poate omite)
1 lingurita de praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
3/4 cup (55g) zahar brut (se poate si mai putin)
1/4 cup (55g) pudra de cacao
1/2 cup (115g) iaurt (de preferat grecesc)
1/2 cup lapte
1/4 cup (40g) sos de mere
3 linguri ulei
1/4 lingurita sare
1 lingurita esenta de vanilie
umplutura:
1/4 cup (65g sau 4 linguri) unt de arahide (100% arahide)
1/4 cup zahar (e de preferat cel pudra)
o priza de sare


Preparare:
Untul de arahide se incalzeste putin daca este prea solid. I se adauga zaharul si sarea si se omogenizeaza totul pana se obtine o pasta cremoasa.
Primele 6 ingrediente din lista sunt cele solide, pe care le amestecam bine bine intr-un vas. Peste ele adaugam pe rand iaurtul, sosul de mere, uleiul, esenta de vanilie, si sa nu uitam si de sare. Aceste lichide nu sunt suficiente, motiv pentru care adaugam treptat laptele, amestecand usor si constant, pana obtinem o consistenta de ... aluat de briose smantana.


Din acest aluat umplem pe jumatate formele de briose (care ar trebui sa fie pregatite). Apoi umplem fiecare briosa cu o lingurita din umplutura de arahide, urmand ca la final sa le acoperim cu un strat calduros de aluat ciocolatiu. 


Punem tavile in cuptor pentru 15-20 de minute la o temperatura medie (~170 grade Celsius). Iar rezultatul il reprezinta un miros imbietor de ciocolata in toata bucataria si niste briose demne de a fi numite surori cu renumita ciocolata Reeses. 


Din cantitatile prezentate vor rezulta 12 briose. Iata si informatiile nutritionale pentru o astfel de briosa:
Puncte forte:
- cantitate mica de colesterol

Puncte slabe:
- mult zahar (justificabil, tinand cont ca sunt totusi prajituri)









generat folosind http://caloriecount.about.com/

marți, 18 noiembrie 2014

Supa de ceapa

Nu stiu cum se intampla, dar de fiecare data cand toamna isi intra in drepturi imi amintesc brusc de supa de ceapa si ma mir de cum am rezistat un an intreg fara ea. De fapt, explicatia e simpla: este mancarea perfecta pentru zilele mohorate si ploiase de toamna si chiar daca ai pe masa un kilogram de ceapa in timpul verii nu o sa iti treaca prin minte sa o transformi in supa. Dar nu e nimic. Toate la timpul lor. Si din fericire sau nu a venit randul supei de ceapa, aromata si delicata, sa ne incalzeasca si sa ne insenineze zilele.

Ingrediente:
aproximativ 1 kg de ceapa (rosie, alba, salota, praz)
~ 25g de unt + 2 linguri ulei de masline
6 catei de usturoi
2 linguri de salvie
2 litri de supa de legume sau de vita
piper, sare

crutoane
branza/ cascaval ras


Preparare:


Dupa cum am spus si in lista ingredientelor, alegeti ceapa de diferite feluri. Puteti folosi si doar un singur tip de ceapa, dar veti obtine o aroma mai interesanta daca le amestecati. Deci cu cat mai multe feluri de ceapa cu atat mai bine. Proportia depinde de gustul fiecaruia si de ce are prin camara.

Odata alese cepele pe care vreti sa le folositi, curatati-le, spalati-se, iar apoi feliati-le julien. Usturoiul se curata si el si se feliaza si el subtire. Si ca sa terminam cu pregatirile, intr-o oala separata aduceti supa la punctul de fierbere.


Iar acum putem incepe! Topim untul intr-o oala adanca alaturi de uleiul de masline, salvie si usturoi. Cand totul miroase imbietor se adauga ceapa si se caleste la foc mic. La final se adauga supa fierbinte si se mai lasa inca 15 minute la fiert. La final se adauga piper si sare dupa gust.
Se serveste fierbinte cu 2 felii de branza de burduf si paine prajita unsa cu ulei de masline si pudrata cu mirodeniile preferate (ierburile de Provence merg de minune!). Crutoanele pot inlocui cu succes painea prajita.


Informatii nutritionale pentru o portie (rezulta 8):

Puncte forte:
- continut mic de colesterol
- foarte multa vitamina A
- foarte multa vitamina B6
- foarte multa vitamina C










generat folosind http://caloriecount.about.com/

sâmbătă, 1 noiembrie 2014

Mancare chinezeasca


Nu stiu prea multe persoane ca sa nu fie incantate de mancarea chinezeasca. De fapt, singurii care nu o plac sunt cei care nu inteleg cum poate exista mancare fara paine (orezul pur si simplu nu o poate inlocui!). Pentru restul este ceva deosebit datorita combinatiilor specifice si interesante de arome. Iar pentru altii este un mod de a introduce in meniu mai multe legume printr-o astfel de masa delicioasa.
Din aceste motive cred ca merita sa va prezint o reteta pentru mancare chinezeasca. Sosul rezulatat va fi dulce-acrisor, dar in cazul in care vreti ceva picant puteti fara probleme sa adaugati un ardei iute. Si daca tot am stabilit ce avem de facut, haideti la treaba! 

Ingrediente:
1 ardei rosu
1 ardei verde
1 morcov
2 cepe verzi
1-2 linguri de ulei
500g de ciuperci
1 cana si 3/4 de apa
o corserva mica de ananas
2 linguri de amidon
2 linguri de sos de soia
2 linguri de otet de mere
1 lingurita de condimente asiatice
1 ardei iute (optional - pentru cei care vor si ceva picant)
1/2 lingurita de sare


Preparare:
Stiu ca sunt multe ingrediente si pare ceva complicat dar credeti-ma ca nu asa stau lucrurile.

Pentru inceput spalam si curatam ardeii, morcovul si ceapa, dupa care le taiem. Puteti sa ii taiati in ce fel doriti, dar iata cum am procedat eu: ardeii i-am taiat cubulete, ceapa verde rondele, iar morcovul l-am taiat atat rondele cat si bastonase pentru simplul motiv ca nu m-am putut hotari
Pun toate aceste legume la calit intr-o tigaie impreuna cu putin ulei.
Intre timp ciupercile spalate (nu le curatati de coaja pentru ca este plina de vitamine si mi se pare mare risipa sa fie aruncata) si se feliate se pun la fiert intr-o cratita impreuna cu apa. Cand legumele sunt calite se adauga peste ciuperci, alaturi de amidon, sosul de soia, otet si condimentele asiatice. Conserva de ananas de desface si se toarna sucul peste ciuperci, iar ananasul se taie bucatele si se adauga si el.


Se lasa la fiert pana cand sosul scade si se ingroasa. Mare atentie sa nu il fierbeti prea mult pentru ca vrem sa avem totusi sos!
La final se sareaza dupa gust si se serveste alaturi de orez. Orezul se fierbe conform instructiunilor de pe ambalaj, in functie de tipul de orez ales. Eu il recomand pe cel basmati sau cu bob lung. Cantitatea recomandata de orez pentru o portie este de 60-65 g.


Informatii nutritionale pentru o portie (rezulta 4 portii):
Puncte forte:
- nu contine colesterol
- foarte bogat in vitamina A
- foarte bogat in vitamina B6
- foarte bogat in vitamina C
- bogat in vitamina B3
- bogat in vitamina B2
- bogat in fier
- bogat in seleniu
- bogat in potasiu

Puncte slabe:
- prea mult sodiu (sosul de soia si sarea influenteaza)
- multe zaharuri (morcovi, ciuperci si alte ingrediente dulci)

generat folosind http://caloriecount.about.com/