joi, 18 septembrie 2014

"Carne tocata" vegana

Probabil ca v-ati intrebat de multe ori cum ati putea adapta anumite retete in care se foloseste carne tocata daca nu aveti sau din diferite motive nu vreti sa folositi asa ceva. Probabil prima idee a fost sa o inlocuiti cu soia. Si nu e de mirare tinand cont ca se gaseste aproape peste tot si este usor de folosit. Dar eu nu o sa prezint astazi cum sa folositi acest aliment atat de controversat, ci va ofer o alta alternativa: conopida.
Stiu ca nu este inlocuitorul cel mai cunoscut si nici nu este prea evident, dar in combinatie cu anumite condimente si cu putina rabdare, va rezulta o umplutura numai buna pentru o lasagna, o musaca sau pentru ardei umpluti. Eu zic ca merita incercata! Si inca ceva: amestecata cu sos de rosii rezulta un sos delicios.

Ingrediente:
o conopida mica (maxim 1 kg)
2 cups (250g) alune de padure crude
2 linguri (30 ml) ulei de masline
2 linguri de condimente pentru gratar (sare, ceapa, usturoi, boia afumata, coriandru, busuoc, oregano, etc)
2 linguri (30 ml) sos de soia (optional)


Preparare:
1. Pentru inceput se curata conopida, se desfac buchetelele si se spala. La final vor rezulta in jur de 500-600g, in functie de marimea initiala a conopidei. Aceste bucati se toaca sau se maruntesc in robotul de bucatarie cat de mult doriti.
2. Apoi este randul alunelor sa fie maruntite si adaugate peste conopida.
3. Urmatorul pas este omogenizarea acestor doua ingrediente.
4. Iar acum nu mai trebuie decat sa adaugam uleiul de masline, condimentele, sosul de soia si sa omogenizam totul pentru a obtine amestecul pentru "carnea noastra tocata".


Acest amestec il punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt la 180°C pentru 45 - 1 ora si 15 minute, in functie de cat de gros este stratul de compozitie din tava. Dupa 20 de minute, apoi la fiecare 10 minute, se amesteca totul pentru a permite o coacere uniforma.


"Carnea" este gata cand nu mai exista bucati albe de conopida. Ciudata propozitie mai este!


Iar pentru o varianta si mai economica, o parte sau chiar la toata cantitatea de alune se poate inlocui cu echivalentul de conopida.

Si iata informatiile nutritionale pentru 100 de grame din acest inlocuitor de carne:

Puncte forte:
- nu contine colesterol
- mult mangan
- foarte multa vitamina C










generat folosind http://caloriecount.about.com/

vineri, 5 septembrie 2014

Supa rece de dovlecel

Ati gustat vreodata dovlecel crud? Cel mai probabil raspunsul este nu. Dar v-ati gandit sa luati o imbucatura din el inainte de a-l gati? Din nou ma astept sa primesc un raspuns negativ. Probabil nici nu stiati ca este comestibil si in aceasta stare, asa cum va ganditi despre ciuperci spre exemplu. Adevarul este ca se poate manca si crud, iar unora le poate placea chiar mai mult. Bineinteles, in cazul in care vreti sa mancati dovlecel crud acesta trebuie sa fie proaspat cules. 
Si ca sa vedeti ce se poate face cu el, va propun o supa crema rece. Nu doar ca se poate servi rece, dar nici nu avem nevoie de foc pentru a o prepara. Numai buna pentru zilele fierbinti de vara.

Ingrediente:
1 dovlecel mediu (~ 500g)
1 rosie medie de gradina bine coapta
1 ardei gras
1-2 catei de usturoi
cateva frunze de busuioc
cateva crengute de cimbru
o mana de seminte de dovleac si nuci de caju lasate la inmuiat 2-3 ore
sare dupa gust


Preparare:
Pentru inceput se spala bine toate legumele si verdeturile. Se scoate cotorul ardeiului, mijlocul de la rosie si se taie capetele dovlecelului. In cazul in care nu are coaja amara, va recomand sa nu curatati dovlecelul de coaja, fiind mult mai bogata din punct de vedere nutritiv decat miezul.


Apoi urmeaza pasul cel mai "greu": se pun toate intr-un maruntitor si se proceseaza pana se fac pasta.
In cazul in care vasul maruntitorului nu este suficient de mare, asa cum a fost si cazul meu, va sugerez sa impartiti in doua:
1. rosiile, ardeiul, catelul de usturoi, cimbrul si busuiocul
2. dovlecelul si semintele de dovleac impreuna cu nucile de caju
Se amesteca cele doua sosuri/supe si se sareaza dupa gust. Mie mi se pare ca seamana cu o zacusca prea lichida. Cat despre gust? Este foarte proaspat, nimic asemanator cu supele obisnuite.



Eu cred ca merita incercata. Pofta buna!

Informatii nutritionale pentru o portie (vor rezulta 2 portii nu foarte mari)

Puncte forte:
- foarte bogat in mangan
- foarte bogat in magneziu
- foarte bogat in vitamina B6
- foarte bogat in vitamina C
- bogat in fibra
- bogat in calciu
- bogat in fier
- bogat in fosfor
- bogat in potasiu
- bogat in vitamina B2 (ribofalvina)
- bogat in vitamina A

Puncte slabe:
- foarte mult sodiu (din dovlecel)

generat folosind http://caloriecount.about.com/

marți, 2 septembrie 2014

Magiun de dovlecel (zucchini)

Pe principiul ca un dovlecel nu creste niciodata singur si trebuie sa le gasesti tuturor o intrebuintare, va prezit o noua reteta cu zucchini: magiun. Nu stiu sigur daca am ales cel mai potrivit nume pentru acest preparat, pentru ca printre optiuni au fost si "unt de dovlecel" si "dovlecel tartinabil". Oricum am numi produsul obtinut, cred ca este clar ca va fi usor de intins pe paine si va avea o textura untoasa, datorita uleiului de masline. Cat despre gust? Delicios! Mie imi aminteste de gratarul de dovlecel uns cu sos de usturoi.

Ingrediente:
un dovlecel/zucchini mare (aproximativ 1 kg)
60 ml (1/4 cup) de ulei de masline
2 catei mari de usturoi
sare si piper dupa gust


Preparare:
Prima si prima data spalam bine zucchini-ul. Cei care nu concep sa manance coaja pot sa o curete, dar nu recomand acest lucru decat daca este amara, pentru ca acolo se afla cele mai multe minerale si vitamine si e pacat sa le aruncam. 
1. In continuare il vom marunti dandu-l pe razatoarea mare, dupa care il saram si il lasam cateva minute ca sa dea zeama. 
2. Pentru a micsora timpul de coacere va recomand sa il stoarceti bine inainte de a-l folosi.
3. Separat, intr-o oala se pune uleiul de masline la incins. Cand este fierbinte se adauga dovlecelul si usturoiul taiat cat mai mic sau chiar pisat. 
4. Se lasa la foc mediu si se amesteca din cand in cand pana cand zucchini-ul s-a inmuiat si are consistenta unui magiun.


Se poate pastra pana la o luna in frigider.



Informatii nutritionale pentru o portie (rezulta 20 de portii de 50g):

Puncte forte:
- nu contine colesterol
- foarte bogat in fier
- foarte bogat in magneziu
- foarte bogat in vitamina B6
- foarte bogat in vitamina C
- bogat in mangan
- bogat in potasiu

Puncte slabe:
- foarte bogat in sodiu (zucchini-ul contine o cantitate mare de sodiu)


generat folosind http://caloriecount.about.com/