joi, 21 august 2014

Briose cu ovaz

Dupa reteta de vafe de ovaz voi continua sa va ofer idei pentru un mic dejun rapid, gustos si sanatos. Astazi va voi prezenta niste briose, tot din ovaz, care reprezinta o varianta mai estetica si usor portabila a terciului de ovaz, ideale pentru diminetile aglomerate sau pentru atunci cand plecam in vacanta dar nu vrem sa renuntam la micul dejun obisnuit. Contine cam tot ceea ce ne-am dori sa gasim in micul dejun: cereale, seminte, alune si aromele preferate. V-am facut pofta? Atunci haideti sa ne apucam de treaba!

Ingrediente:
2 1/2 cups (250g) fulgi de ovaz
1/2 lingurita sare
2 1/2 linguri zahar
optional: bucatele de ciocolata, scortisoara, fulgi de cocos, alune, seminte, stafide sau alte fructe uscate
1 cup (160 g) sos de mere
1 1/4 cups (300 ml) apa (poate fi inlocuita cu lapte)
2 linguri ulei
optional: 1 lingurita extract de vanilie


Preparare:
Primele de patru ingrediente, adica cele solide, se amesteca bine intr-un vas, dupa care se integreaza treptat sosul de mere, uleiul, vanilia si apa. Nu este sigur ca va fi nevoie de toata cantitatea de apa sau ca aceasta va fi suficienta, deoarece conteaza destul de mult tipul fulgilor de ovaz folositi. Eu am folosit unii subtiri, care aborb destul de repede apa. La final, aluatul ar trebui sa fie usor maleabil, dar nu prea moale astfel incat sa nu curga de pe lingura.


Se toarna compozitia in forme de briose si se da la cuptor la foc mic pentru 20-25 de minute. Se stinge focul si se mai lasa sa stea inca aproximativ 5 minute. Pentru a putea fi scoase usor, recomand sa asteptati pana se racesc.


Aceste briose din ovaz stau bine la temperatura camerei pentru 2-3 zile.



Informatii nutritionale pentru o briosa (rezulta 12 din aceste cantitati)

Puncte forte:
- putine grasimi saturate
- fara colesterol
- multa fibra
- cantitate mare de vitamina B6
- cantitate mare de vitamina C

Puncte slabe:
- mult zahar (dar este din merele din sosul de mere)



generat folosind http://caloriecount.about.com/

sâmbătă, 9 august 2014

Negrese cu zucchini

Atunci cand cineva intra in casa si mergand dupa miros da de prajitura proaspat scoasa din cuptor si isi taie o bucata desi incerci sa ii explici ca trebuie sa astepte pana se raceste, iar la final raspunsul este: "Mirosea prea bine!", inseamna ca ori a gasit o minciuna extrem politicoasa, ori chiar mirosea extrem de bine. Si tind sa cred ca era cea de-a doua varianta pentru ca si eu am rezistat cu greu sa treaca minutele pana voi putea taia si degusta "minunea de ciocolata". Nu ii pot spune altfel pentru ca este intruchiparea ciocolatei in forma de prajitura. 
Si sa nu uit de ingredientul surpriza: zucchini. Probabil nu v-ati astepta sa gasiti asa ceva intr-un desert, dar credeti-ma pe cuvand ca nu o sa stie nimeni ce este acolo, doar o va face mai moale si mai cremoasa (si mai sanatoasa).

Ingrediente:
1 zucchini mic (in jur de 150g)
1/2 cup (80g) sos de mere
1 cup (250ml) apa
50g unt de cacao
1 lingurita esenta de vanilie
1 cana de fulgi de ovaz plus fulgi de cocos pana la 135g (aproximativ 15g)
3 linguri seminte de in
1/2 cup (50g) pudra de cacao
3/4 cup (150g) zahar brut
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu


Preparare:
Zucchini-ul se spala si se curata, dupa care se rade pe razatoarea cea mai mica. Urmatorul pas consta in a marunti fulgii de ovaz, cei de cocos si semintele de in. Iar acum este momentul sa facem prajitura!
Primele 5 ingrediente, adica cele lichide (zucchini, sosul de mere, apa, unt de cacao topit si esenta de vanilie), se amesteca si se lasa 5 minute. In acest moment e posibil sa va intrebati de doua ori daca merita sa continuati. Dar va mirosi bine de la unul de cacao si vanilie, astfel incat veti continua. Intre timp se porneste cuptorul si se tapeteaza o tava cu hartie de copt. Se adauga faina de ovaz, cocos si in, si va rezulta un altuat ... verde. Si ca sa nu mai arate atat de ciudat se adauga multa multa cacao, astfel incat va incepe sa arate apetisant. Se adauga zaharul, sarea si bicarbonatul de sodiu si rezulta un aluat de prajitura adevarata.


Se pune in tava si se pune in cuptor la foc mic. Dupa cateva minute va incepe sa miroasa imbietor a ciocolata din cuptor, iar dupa 15-20 minute negresele sunt gata :)


Lasati prajitura sa stea un sfert de ora apoi o puteti taia. Vor rezulta aproximativ 24 de negrese. Si daca vi se pare ca mai este nevoie de o doza de ciocolata, puteti sa ii faceti si o glazura. Eu personal nu am simtit nevoia.



Informatii nutritionale pentru o negresa (rezulta 24)

Puncte forte:
- are cam de trei ori mai putine calorii decat o negresa obisnuita
- nu contine colesterol
- bogata in fibre
- continut ridicat de vitamina B6
Puncte slabe:
- mult zahar (de asteptat, tinand cont ca este totusi un desert, dar este totusi jumatate din cantitatea de zahar dintr-o negresa obisnuita; puteti micsora cantitatea de zahar)


generat folosind caloriecount.about.com

luni, 4 august 2014

Sos de mere (applesauce)

Suntem in plin sezon al merelor. Cele de vara sunt deja coapte, urmand ca soiurile de toamna sa ne bucure ceva mai incolo. Din acest motiv va propun o reteta foarte simpla si gustoasa: sosul de mere. Acesta este un pireu facut din mere avand diferite condimente adaugate, cel mai frecvent fiind folosita scortisoara. Merele folosite pot fi curatate sau nu de coaja. Sosul obtinut poate fi pastrat peste iarna.
Si ca sa va dau cateva idei de folosire, m-am documentat putin si iata ce am aflat:
- in Suedia si UK ca si condiment pentru porc
- in Germania alaturi de snitele de cartofi
- in Olanda oamenii il consuma adesea alaturi de cartofi prajiti
- in SUA, Franta si Portugalia ca si desert
- in preparatele vegane ca si substitut pentru oua sau unt
Este o varianta buna de a valorifica surplusul de mere sau de a le folosi pe cele pe cale sa se strice.

Ingrediente:
mere (cate aveti sau vreti)
contimente (scortisoara, nuscoara, ghimbir, cardamon, zahar etc.) (optional)
apa

Preparare:
Luam merele si le spalam bine, dupa care taiem bucati nu foarte mari, evitand cotorul si eventualele partile stricate. Puteti scoate cotorul si apoi sa le taiati, dar personal consider ca nu merita efortul. De asemenea, puteti curata merele de coaja, dar coaja contine cea mai mare cantitate de vitamine si nu inteleg rostul unei asemenea risipe aromate. Toate bucatile de mere se pun intr-o craticioara si aproape se acopera cu apa. Se adauga scortisoara sau alte condimente si se pune la fiert pana cand merele sunt foarte moi. Se stinge focul, si dupa ce compozitia s-a racorit se toarna totul intr-un blender sau se foloseste unul vertical pentru a obtine un sos cremos si uniform. Se pune in borcane si se pastreaza dupa preferinte.


Modalitati de pastrare sunt mai multe. Se poate pastra in congelator 1-2 luni sau in frigider pana la 10 zile. In cazul in care vreti sa il pastrati peste iarna recomand fierberea/dustulirea borcanelor timp de 15-20 de minute (asa cum se face la majoritatea conservelor), dupa care se depoziteaza intr-un loc racoros si intunecat (cum ar fi un beci). Ca si sfat: puneti un servet sau un prosop pe fundul oalei in care puneti borcanele pentru a evita spargerea lor. Dupa deschidere, borcanul se pastreaza in frigider.


Informatii nutritionale pentru o lingura de sos de mere (16g):

Puncte forte:
- nu contine grasimi saturate
- nu contine colesterol
- foarte putin sodiu
- multa fibra
- cantitate mare de vitamina B6
- cantitate mare de vitamina C

Puncte slabe:
- cantitate mare de zahar (din mere)



generat folosind http://caloriecount.about.com/