joi, 29 mai 2014

Supa crema de dovleac


Primavara e pe sfarsite iar in piete e plin de fructe si legume proaspete. Din acest motiv am hotarat sa golesc congelatorul de proviziile de anul trecut. Si cum printre aceste provizii se numarau si cateva pungute de dovleac (mai bine spus pireu de dovleac), nu a durat mult pana m-am apucat de facut aceasta supa crema.  Bineinteles, nu e neaparata nevoie de pireu de dovleac pentru aceasta reteta, se poate folosi si unul proaspat, voi prezenta modificarea la momentul potrivit. Pana atunci, haideti la treaba!

Ingrediente:
1 kg (pireu) dovleac
1 cartof mare sau 2 mici
1 litru supa de legume
1 ceapa
1 catel de usturoi
1 lingurita de chimion
1/2 lingurita coriandru pudra
1/2 lingurita nucsoara pudra
o bucatica de ghimbir (sau pudra)
2 linguri ulei de masline
sare


Preparare
Voi incepe prin a sugera pregatirea tuturor ingredientelelor de la inceput, pentru ca timpul efectiv de lucru este tare scurt, si nu vrea nimeni sa arda ceapa pentru ca nu a terminat de taiat legumele, sau nu gaseste ceva condiment.
Si acum sa va povestesc ce e de facut. Prima data se soteaza ceapa in uleiul de masline (2-3 minute), dupa care adaugam condimentele (chimen, coriandru, nuscoara, ghimbir) si mai lasam pe foc un minut.
In acest moment toata bucataria va mirosi imbietor. Este momentul sa adaugam si restul ingredientelor, mai precis supa de legume si legumele. (In cazul in care folositi dovleac proaspat, adaugati bucatile de dovleac si sotati-l putin inainte de a adauga supa de legume.) Lasam sa fiarba la foc mic vreo 20 de minute (sau pana sunt fierte toate legumele). Stingem focul si o lasam putin la racit.


La final o pasam folosind blenderul (vertical ar fi de preferat daca aveti) si o saram dupa gust.
Si asa obtinem o aromata supa crema de dovleac.


Sugestie de servire: alaturi de crutoane si ceapa verde.
Informatii nutritionale pentru o portie de supa (vor rezulta 5 portii de 450g)

Puncte forte:

- lipsa colesterol
- bogata in potasiu
- bogata in vitamina C
- foarte bogata in vitamina A








generat folosind http://caloriecount.about.com/

marți, 13 mai 2014

Iaurt grecesc

Cred ca toata lumea a auzit in ultima vreme de iaurtul grecesc. Este extrem de laudat pentru cantitatea dubla de proteine pe care o contine, fata de iaurtul normal, avand totodata si mai putini carbohidrati. Asta il face preferatul persoanelor care prefera o dieta proteica. Un alt motiv pentru care este tipul de iaurt favorit al unor persoane este faptul ca este mai cremos, mai dens si mai putin acru.
Si daca ati sti ce usor se face ....

Este nevoie de:
iaurt normal (cat vreti sau aveti)
o sita deasa sau una mai rara acoperita cu tifon
un castron pe care se potriveste sita
o lingura?

Cum se face:
Mai simplu de atat nu se poate:
- punem sita deasupra castronului 
- iaurtul in sita
- si le punem in frigider pentru 30-60 minute
- ce a ramas in castron e zerul pe care il aruncam
- ce a ramas in sita este iaurtul grecesc pe care il savuram



Simplu, nu? Eu zic sa incercati si voi. E simplu de facut si s-ar putea sa va placa mai mult decat iaurtul normal.

duminică, 4 mai 2014

Pate de linte si leurda

Pateul este grozav atunci cand nu ai chef sa faci un fel sofisticat de mancare. Il iei, il ungi pe paine si masa e gata! Suna minunat, dar daca ati avut vreodata rabdare sa cititi etichetele tuturor pate-urilor din magazin, ati avut probabil surpriza neplacuta sa vedeti cate "minunatii" sunt adaugate pe acolo, indiferent ca e vorba de cel vegetal sau nu.
Din acest motiv am decis sa imi fac singura pateul. Acesta, cu linte si leurda, este primul, o varianta primavaratica, dar vor mai urma si altele. 

Ingrediente:
200 g linte
1/2 ardei rosu
o legatura de leurda
2 linguri de fulgi de drojdie inactiva
o lingura ulei de usturoi (sau de alt tip)
sare

Preparare:
Prima data punem lintea la fiert (cam 45 de minute). Dupa ce e lasata putin la scurs se pune in robotul de bucatarie sau in ce altceva aveti la indemana (de exemplu masina de tocat carne) si se marunteste cat mai bine. Incercati sa nu adaugati apa sau alt lichid pentru a facilita omogenizarea deoarece pateul va fi prea moale.


Intre timp spalam leurda si ardeiul, le taiem, si le calim cateva minute intr-un strop de ulei. La final le maruntim si pe ele si le adaugam peste linte.


Putina drojdie inactiva (are un gust asemanator branzei), un strop de ulei si sare dupa gust, si pateul este gata!


Bineinteles, il servim in ton cu anotimpul, si anume cu ceapa verde si ridichi. Pofta buna sa aveti!