luni, 14 aprilie 2014

Oua vopsite natural

Este al treilea an in care renunt de tot la vopseaua de oua din comert. De ce? Pentru ca desi sunt mai usor de folosit, au un mare minus la capitolul sanatate. Ca sunt pline de chimicale asta stie toata lumea. Dar nu ar fi nimic daca ar ramane pe coaja. Insa nu cred ca nu vi s-a intamplat niciodata sa va treziti ca si albusul este vopsit. Fie ca vopseaua a trecut prin coaja oului pentru ca era, probabil, mai subtire, fie chiar in timpul curatatii, vopseaua se ia pe mana (nici asta nu e placut dar trecem peste) si de pe mana direct pe albus. 
Daca folosim vopsea naturala, nu mai avem aceasta grija. Totul e natural si comestibil. Daca aveti rabdare si vreti sa renuntati, chiar si partial, la vopselele din comert, iata ce ar trebui sa faceti.

Generalitati
- oul se poate fierbe direct in culoare
- intensitatea culorii va depinde de timpul in care oul a stat in vopsea (din acest motiv recomand fierberea oualor separat in cazul in care nu doriti culori foare intense)
- culoarea va depinde si de coaja oului
- ouale fierte separat se scot pe un prosop si se lasa cateva secunde pana se usuca, apoi se pun in vopsea

Coji de ceapa
Cred ca acesta este cea mai folosita tehnica de vopsire a oualor. Nu trebuie decat sa strangeti din timp cateva pungute pe frunze de ceapa (rosie si/sau galbena). Cele doua tipuri de coji de ceapa pot fi folosite amestecat sau separat (galbena pentru un galben-portocaliu, rosie pentru rosu-maroniu).
In ziua cand doresti sa vopsesti oua, aceste frunze se pun intr-o oala, se acopera cu apa si se pun la fiert. Cand apa s-a colorat se adauga si ouale si se lasa pana acestea obtin culoarea dorita. 


Afine
Datorita faptului ca au un pigment puternic, afinele sunt numai bune pentru a vopsi oule in nuante de albastru. In fiecare an am incercat aceasta varianta si nu a dat niciodata gres. Se pun afinele la fiert in apa cat sa le acopere. Incercati sa nu puneti prea multa apa pentru a nu dilua culoarea.
Pentru albastru puteti folosi si varza rosie (personal, eu nu am incercat inca aceasta varianta).

Sofran/Turmenic
Anul trecut am obtinut oua galbene folosind sofran. In apa fierbinte am adaugar sofranul si putin otet si am adaugat ouale. Am lasat sa fiarba vreo 5 minute, apoi am luat de pe foc si am astptat sa obtina culoarea dorita. Trebuie sa va spun ca asteptarea a durat o noapte. Anul acesta voi incerca turmenicul. O sa va anunt de rezultat.


Sfecla rosie
Ar trebui folosita cam o sfecla la jumatate de litru de apa, pentru a iesi o culoare intensa. Cand am folsosit acest mod de a vopsi oua, acestea au avut un rosu foarte frumos. Merita incercat!

Spanac/Urzici
Am tot incercat sa obtin oua verzi folosind spanac sau urzici. Pana acum nu am avut nici un succes. Mai incerc si sper sa va reusesc pana la urma. 

Modele cu frunze:
Un efect impresionant il au modelele facute folosind frunze sau flori. Pe oul fiert si fierbinte se pun diverse frunze udate (pentru a se lipi mai bine). Apoi oul se inveleste intr-un ciorap si se leaga. Se pune in vopseaua dorita, iar cand se scoate, oul va fi colorat, mai putin zona unde a fost lipita floarea sau frunza.


Daca tot e traditie sa vopsim (rosim) oua de Sarbatoarea Pastelui, atunci haideti sa facem acest lucru in mod traditional!


marți, 8 aprilie 2014

Dovleac umplut cu legume

Intr-o zi m-am trezit cu un dovleac in dulap care astepta nerabdator sa fie gatit. M-am tot gandit eu ce as putea face bun din el nefiind prea mare fana de dovleac. Dupa ce am cochetat cu mai multe idei, surprinzator, toate necesitau cuptorul cea mai interesanta mi s-a parut sa il umplu cu legume si sa il coc in cuptor. Zis si facut! Am facut inventarul a ce mai e prin frigider si m-am apucat de treaba. Iata ce a iesit!

Ingrediente:
1 dovleac Butternut
o ceapa verde 
jumatate de legatura de leurda
1 ardei
5-6 ciuperci
200g branza/telemea/cascaval/tofu 
2 linguri ulei de masline
sare si piper

Preparare:
Se ia dovleacul si se taie in patru, iar apoi se curata de samburi. Se scobesc cele patru bucati cat mai uniform posibil, iar miezul de dovleac astfel obtinut se sareaza si pipereaza si se pastreaza separat intr-un castron.
Cele patru bucati rezultate se ung cu putin ulei de masline, iar apoi se sareaza si se pipereaza. Se pun intr-o tava unsa si ea cu putin ulei, si se lasa asa pentru cateva 2-3 ore (asta daca aveti timp).


Cand vrem sa pregatim masa, nu trebuie decat sa punem tava in cuptor, iar timp de 30 de minute cat ii va lua pana va deveni moale putem prepara umplutura.
Pentru aceasta taiem dovleacul ramas in bucati mai mici (daca este cazul) si adauga restul ingredientelor: ceapa verde, leurda, ardeiul, ciupercile si cascavalul. Se condimenteaza dupa preferinte.
Dupa ce jumatatea de ora a trecut, se scoate dovleacul din cuptor si se umple cu acest amestec de legume. Si se pune inapoi in cuptor pentru 10-15 minute, dupa care se scoate si se savureaza.


Vi-l recomand alaturi de un sos obtinut din jumatate de cana de iaurt grecesc (in curand vine si reteta) amestecat cu doi catei de usturoi pisati si o lingurita de busuioc.


PS: daca va ramane umplutura, puteti face in dimineata urmatoare o omleta in care sa adaugati legumele

joi, 3 aprilie 2014

Raffaelo cu ananas

Pentru ca ultima postare a fost un tort raw cu ananas, nu voi merge mai departe pana nu va voi prezenta o alta modalitate rapida si gustoasa de a-l savura.
Cum imi place tare mult combinatia de cocos cu ananas, imaginatiei mele nu i-a luat mult pana a creat acest sortiment de "raffaelo". Este nevoie de doar trei ingrediente (chiar si numai doua ar putea fi suficiente) si putin chef de joaca.
Haideti sa ne apucam de treaba!
Ingrediente:
ananas
fulgi de cocos
ulei de cocos

Preparare:
Nu voi da cantitati exacte pentru ca pur si simplu nu este nevoie. Bucatile de ananas (lasand cateva bucatele pentru a le pune in mijloc) se paseaza pana se obtine un sos, dupa care se incorporeaza 1-2 lingurite de ulei de cocos (in functie de cantitatea preparata). Apoi se adauga treptat fulgii de cocos pana se obtine consistenta dorita. Puteti adauga fulgii in robot, alaturi de sosul de ananas pentru a obtine o pasta mai fina, sau puteti doar sa ii amestecati separat cu lingura. 
La final se creaza bilute, iar in interior vom pune ca surpriza o bucatica se ananas. Invelim totul in fulgi de cocos si bomboanele sunt gata, iar dupa cateva ore de stat la frigider sunt numai bune de savurat.