joi, 23 octombrie 2014

Castane coapte

Toamna miroase a castane prajite. Mi se pare relaxant sa treci in diminetile friguroase de toamna pe langa o taraba unde un om indemanatic invarte de zor castane si ademeneste cu ele pe toata lumea. 
Mie imi plac castanele in toate variantele posibile de la cele coapte, la cele fierte, dar sa nu uitam nici de pireul de castane care e absolut delicios in prajituri si torturi. Si daca vreti sa va incalziti sufletul si sa va rasfatati simturile, va prezin cum puteti sa faceti acasa castane coapte in cuptor.

Ingrediente:
castane
apa

Preparare:
Dupa ce spalam bine castanele le lasam aproximativ un sfert de ora la inmuiat in apa, dupa care punem pe un prosop curat si le stergem sau le lasam la uscat (graba asta uneori e mare!). Apoi, cu un cutit ascutit se cresteaza pe lateral si pe pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Dupa ce toate castanele au fost crestate se da tava la cuptor, avand grija sa puneti si un vas de sticla cu apa in cuptor pentru a evita uscarea lor. Facem acest lucru ca sa nu fim nevoiti sa scoatem periodic tava din cuptor pentru a stropi castanele cu apa. Dupa aproximativ 45 de minute va mirosi imbietor in toata casa si castanele vor fi coapte. La final se pun intr-un vas si se acopera cu prosopul folosit anterior la uscare umezit putin. Dupa ce au stat in aceasta sauna minim 5 minute sunt gata de devorat. V-am facut pofta? Eu sper ca da si le veti incerca la prima ocazie.


Informatii nutritionale pentru 100g de castane: 

Puncte forte:
- nu contin grasimi saturate
- nu contin colesterol
- no contin zahar
- foarte sarace in sodiu
- multa fibra
- mult mangan
- foarte multa vitamina C







generat folosind http://caloriecount.about.com/

luni, 20 octombrie 2014

Oua umplute


Imi amintesc ca in copilarie mancam oua umplute de cele mai multe ori de sarbatori, atunci cand mama facea si salata de boef si multe alte bunatati, astfel incat ajunsesem sa le asociez. Reteta pe care o propun astazi as putea spune ca e o combinatie intre cele doua deoarece contine ouale umplute, dar in locul sosului cu maioneza (de care nu sunt mare fan) voi face o salata aromata de morcov. Daca va place morcovul cu siguranta va va incanta!

Ingrediente:
pentru oua
5 oua (sau cate doriti)
hummus (1 lingura pentru fiecare ou)
mustar (1 lingurita pentru fiecare ou)
ceapa (1 lingurita pentru fiecare ou)
pentru "maioneza"
3-4 morcovi
3-4 linguri cu varf de branza de vaci
3-4 linguri cu varf de iaurt
1 lingura otet de mere
o bucatica de ghimbir
sare, condimente (eu am folosit ierburi de Provence)

Preparare:
Ca si la orice reteta de oua umplute, incepem prin a fierbe ouale timp de 10 minute dupa ce incepe apa sa fiarba, dupa care le lasam sa stea putin in apa rece pentru a le curata cat mai usor. Din ce am observat, cu cat ouale provin de la gaini crescute mai natural, cu atat se curata mai greu, indiferent de ce as face. Poate doar mie mi se intampla asta ...


Pana fierb oale, ne apucam de "maioneza". Curatam, spalam si dam morcovii pe razatoarea mare. Peste el punem o lingura de otet si amestecam. Curatam si ghimbirul si il dam pe razatoarea mica, dupa care il adaugam peste morcovi, alaturi de branza, iaurt si condimente. Amestecam bine si saram dupa gust.

Sosul acela din branza, iaurt si ghimbir mi se pare delicios. Nu vad nici un motiv pentru care sa  nu il folosesc in locul clasicei maioneze. De asemenea, salata de morcov poate fi folosita si pe post de garnitura la unele preparate. Intre timp, dam salata la frigider pana pregatim ouale.


Dupa ce le-am curatat (cat de frumos posibil), le taiem pe lungime si scoatem galbenusul. Jumatatile de albus le asezam pe un platou, iar galbenusutile le zdrobim cu o lingura. Toata compozitia pentru umplut ouale poate fi facuta si in robotul de bucatarie folosind lama in S, dar personal prefer sa fac asta manual, mai ales daca nu e vorba de cantitati mari. Deci, zdrobim galbenusurile cu o fruculita si adaugam hummusul, mustarul preferat (noua pasiune in materie de mustarul estet cel cu boabe intregi) si ceapa raza sau tocata marunt, amestecam bine si adaugam sare dupa gust. Eu folosesc un hummus care contine si usturoi, ceea ce ii da un gust tare bun (in curand voi posta si reteta pentru el).


Acum, ca avem umplutura pregatita, putem umple jumatatile de oua.


Iar apoi putem servi ouale umplute alaturi de salata de morcov. Atat de bun si sanatos ...



Si pentru cine este interesat, iata informatiile nutritionale pentru o portie (din cantitatile rezultate rezulta 3):


Puncte forte:
- foarte bogat in vitamina A
- foarte bogat in vitamina B6
- bogat in fosfor
- bogat in seleniu

Puncte slabe:
- mult colesterol (de la oua)
- mult zahar (de la morcovi)
- mult sodiu (depinde de mustarul folosit)




generat folosind http://caloriecount.about.com