duminică, 29 iunie 2014

Supa crema de broccoli

O noua reteta din categoria simplu, bun si sanatos. 
Eu una sunt mare fana a supelor creme pentru ca sunt delicioase si usor de preparat. Una dintre acestea este cea de broccoli, pe care astfel il putem include mai usor in dieta.
Beneficiile broccoli-ului sunt cunoscute: ajuta la detoxifierea organismului si la scaderea colesterolului, are proprietati anti-inflamatorii si este foarte bogat in vitaminele A si K, ceea ce ajuta la asimilarea vitaminei D.

Ingrediente:
500g broccoli
o ceapa (verde)
2 cartofi
legume uscate (morcov, pastarnac, telina)/ vegeta
apa
sare
3-4 linguri ulei


Preparare:
Pentru inceput cepa si cartofii se curata si se taie. Broccoli-ul se spala bine sub jet puternic de apa si se taie eventualele frunzulite sau imperfectiuni, dupa care se separa buchetelele. Va sfatuiesc sa folositi si tulpina pentru ca este comestibila si nu are nici un rost sa fie aruncata. Mai trebuie sa punem doar apa la fier (aproximativ un litru) si ne putem apuca de gatit.


1. In uleiul incins se adauga cepa si cartofii. Se lasa cateva minute, amestecand din cand in cand, pana cand ceapa este calita.
2. Se adauga broccoli-ul si se mai lasa un minut amestecand continuu.
3. Urmatorul pas reprezinta adaugarea apei fierbinti cat sa acopere legumele. Se adauga legumele uscate sau vegeta, se pune capacul si se lasa la fiert aproximativ 20 de minute sau pana cand toate legumele sunt fierte. (In locul apei se poate folosi lapte, sau un amestec de apa si lapte.)
4. La final se stinge focul si se lasa cateva minute pentru a se raci. La final se mixeaza.


Se poate adauga smantana/iaurtul acum sau in momentul servirii.

Informatii nutritionale pentru o portie (vor rezulta 5 portii de 400g):

Puncte forte:
- nu contine colesterol
- bogata in fibre
- bogata in vitamina A
- bogata in vitamina B6
- foarte bogata in vitamina C







generat folosind http://caloriecount.about.com/

duminică, 8 iunie 2014

Lipii indiene (kulcha)

In cazul in care sunteti si voi fani ai lipiilor, atunci trebuie sa incercati aceasta reteta! Cu siguranta sunt mai sanatoase decat lipiile din comert si au si avantajul ca sunt facute cu faina integrala, ceea ce inseamna mai multe fibre si vitamine. 
Aceste painici sunt moi si pufoase, si tare gustoase. Nu e nevoie de prea mult efort pentru a le face, si cand te gandesti ca nici macar nu e nevoie de ulei pentru prajirea lor nu mai ai nici un motiv sa nu le incerci.


Ingrediente: 
160g faina integrala de grau
60g iaurt simplu (~4 linguri) 
aproximativ 60g apa (~4 linguri)
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita zahar
1 lingura ulei
1/4 lingurita bicarbonat

Preparare:

Toate ingredientele uscate se amesteca intr-un bol, dupa care se adauga uleiul si  iaurtul. Apa (apa, sau o parte din ea, se poate inlocui cu iaurt pentru lipii mai fragede si mai moi) se adauga treptat pana se obtine un aluat elastic dar care sa nu fie lipicios. Se acopera apoi vasul cu un prosop si se lasa sa stea o ora. Este important sa aiba acest timp pentru ca iaurtul sa aiba timp sa interactioneze cu bicarbonatul. Incercati totusi sa nu il lasati prea mult pentru a nu se usca. Dupa aceasta perioada, aluatul se imparte in 6 parti cat mai egale intre ele.


Se pune o tigaie anti-aderenta (fara ulei!) pe foc mediu-mare si intindem prima lipie. Land tigaia este incinsa, se da focul la mediu si se pune prima lipie. Trebuie intoarsa cand incep sa se formeze besici. Daca se umfa tare, se preseaza usor cu spatula, insa nu trebuie turtita.
Se mai intoarce cate o data pe fiecare parte pentru a fi sigur ca este bine facuta, dar nu trebuie lasate prea mult pentru a nu se usca.


Se pun pe o farfurie/platou astfel incat sa se suprapuna cat mai putin pentru a nu se inmuia.


Aceste lipii sunt foarte gustoase, motiv pentru care pot fi servite atat simple, pe post de paine, cat si in alte combinatii.
In imaginile de mai jos sunt umplute cu germeni si omleta cu ciuperci si ceapa verde.



Informatii nutritionale pentru o lipie (rezulta 6 lipii):

Puncte forte:
- lipsa grasimilor saturate 
- nu contine colesterol
- bogat in fibre 
- foarte mult mangan 
- foarte mult seleniu 






generat folosind http://caloriecount.about.com/