duminică, 14 decembrie 2014

Vegan cinnamon rolls



Unul dintre deserturile preferate ale copilariei erau cuiburile de viespi, ceea ce face extensia lor americana cu scortisoara sa fie de asemenea in topul favoritelor. Nu de alta, dar daca iti plac cuiburile de viespi si te dai in vant dupa scortisoata, nu au cum sa nu iti placa si "cinnamon rolls". 
Iar cum Craciunul se apropie cu pasi grabiti, parca aroma de scortisoara care iese din cuptor este si mai potrivita. Acesta este motivul pentru care va propun sa le incercati. Si sa nu uit! Pentru cei care postesc nu este nici un fel de problema: sunt vegane!

Ingrediente:
aluat
10g drojdie proaspata
1 cup (250 ml) lapte (eu am folosit lapte de caju)
3 - 3 1/2 cup (~400 g) faina (am folosit faina integrala)
1 plic de praf de copt
1/2 cup (100g) zahar brut
2  linguri scortisoara
4 linguri ulei
2 lingurite esenta de vanilie
sare
umplutura:
3 linguri de zahar
1 lingura scortisoara
1 cup (240g) sos de mere (din 2-3 mere mici)
optional (pentru ornat):
(1/2 cup) lapte
zahar pudra



Preparare:
Asa cum e si in cazul cuiburilor traditionale, primul pas il reprezinta framantarea aluatului. Fie ca il framantati in masina de paine, in robotul de bucatarie sau de mana, important este ca acest pas sa fie bine facut, ca apoi sa putem lasa aluatul la lenevit intr-un loc caldut pentru vreo ora.
Intre timp amestecam cele trei ingrediente pentru umplutura (sosul de mere, zaharul si scortisoara).
Il luam apoi coca si o impartim in doua, ca apoi sa luam fiecare bucata si sa o intaindem pe suprafata de lucru intr-o foaie subtire. Pe aceasta o ungem cu jumatate din cantitatea de umplutura. 


Rulam foaia strans si o taiem bucati de 2-3 degete. Acestea vor fi puse intr-o tava tapetata cu hartie de copt si stropita cu putin ulei. Le mai lasam putin sa stea, dupa care le dam la cuptor pentru vreo 20 de minute. La final le udam cu putin lapte si le pudram cu zahar. O alta varianta ar fi sa facem o glazura din zahar pudra si putin lapte, pe care sa o folosim pentru a le orna. Oricum preferati, tot bune vor fi!


Sunt numai bune pentru diminetile agitate alaturi de o cana de ceai! Si partea si mai buna este ca sunt delicioase si dupa cateva zile, pentru ca se vor mentine moi in interior.


Cat despre informatiile nutritionale, le aveti aici (rezulta 14 astfel de rulouri):


Puncte forte:

- nu contine colesterol
- putine grasimi saturate

Puncte slabe:
- mult zahar (zaharul din mere influenteaza si el)